Καρκίνος: Η «σκοτεινή ύλη» που θα βοηθήσει στη θεραπεία του

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον μυστηριώδη ρόλο της επιγενετικής σε σχέση με τον καρκίνο κάνοντας βήματα προόδου σε ο, τι αφορά στη μελέτη του πώς αλλάζουν τα γονίδια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι καρκίνοι.

Η συχνά αποκαλούμενη «σκοτεινή ύλη», θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτ του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο των ΗΠΑ. Επίσης, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μορφές εξετάσεων για την ασθένεια που θα βοηθούσαν στην προσαρμογή των θεραπειών, αν και κάτι τέτοιο αποτελεί ακόμη ένα μακρινό ενδεχόμενο με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στη γενετική, σκέφτονται δομικές αλλαγές στον κώδικα του DNA που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, έχει δοθεί τεράστια έμφαση στο πώς αυτές οι γονιδιακές μεταλλάξεις οδηγούν την ανάπτυξη των καρκίνων. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άλλο φαινόμενο που δεν είναι τόσο απλό: ονομάζεται επιγενετική.

Η επιγενετική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η συμπεριφορά και το περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά του. Η επιγενετική αλλάζει καθώς μεγαλώνετε και ανάλογα με το πού και πώς ζείτε. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν αλλάζει τον κώδικα του DNA, αλλά μπορεί να έχει πρόσβαση στα γονίδια σας και θεωρείται όλο και περισσότερο ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο καθηγητής Trevor Graham, διευθυντής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, δήλωσε: «Αποκαλύψαμε ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου για το πώς συμπεριφέρονται οι καρκίνοι – κάτι που παρομοιάζουμε με τη «σκοτεινή ύλη» του καρκίνου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι επιγενετικές αλλαγές οδηγούν άμεσα σε αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των καρκίνων και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν αυτό συμβαίνει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη

Τα αρσενικά βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για long Covid

Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 (long Covid), όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας

Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη

75 θάνατοι από covid-19, 71 διασωληνωμένοι, την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου