Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Καρκίνος Μαστού

Γράφει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος Γυναικολόγος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live

Πάρα πολύ συχνά μας ρωτούν γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση για τον κίνδυνο που υπάρχει να εμφανίσουν καρκίνο μαστού λόγω των ορμονών που θα πάρουν στα πλαίσια της διέγερσης των ωοθηκών.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση ο γυναικολόγος χορηγεί στην ασθενή γοναδοτροπίνες, ορμόνες δηλαδή που διεγείρουν τις ωοθήκες προκειμένου να παράγουν πολλά ωάρια και όχι ένα όπως κάθε μήνα. Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή των ορμονών που παράγει ο εγκέφαλος της γυναίκας για την παραγωγή ωαρίων, αλλά σε μεγαλύτερη δόση.

Οι γοναδοτροπίνες χορηγούνται μόνο για διάστημα 10-12 ημερών και εάν χρειαστεί η θεραπεία επαναλαμβάνεται σε διάστημα όχι μικρότερο των 3 μηνών.

Όλες οι μέχρι σήμερα μελέτες, οι οποίες έχουν διενεργηθεί σε βάθος πολλών ετών κα με συνολικό δείγμα δεκάδων χιλιάδων γυναικών, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος από τη λήψη των γοναδοτροπινών.

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα παρόμοιας ηλικίας.

Επιπλέον αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακριβώς επειδή παρακολουθούνται από γυναικολόγο και ελέγχονται πιο συχνά, εάν εμφανίσουν καρκίνο μαστού, αυτός διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο και αυτές έχουν σημαντικά καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από άλλες γυναίκες.

https://www.hiniadis.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά: Οι επιβαρυντικοί διατροφικοί παράγοντες

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νυχτερινής ενούρησης. Περίπου το 25% των περιπτώσεων νυχτερινής ενούρησης αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής και διατροφής.

Πως θα καταλάβω εάν έχω αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Το Σύνδρομο Άπνοιας στον ύπνο είναι μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες διαταραχές ύπνου και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, αρρυθμίες, υπέρταση, μειωμένη σεξουαλική libido, μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Πλημμύρες: Ποιες επικίνδυνες λοιμώξεις μεταδίδονται με τα μολυσμένα νερά

Η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί από ποιες σοβαρές ασθένειες κινδυνεύουν να νοσήσουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών στη Θεσσαλία.