spot_imgspot_img

Καρκίνος μαστού: Μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι

Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης ενός καρκίνου έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τον μακρύ δρόμο που έχει να βαδίσει και εύλογα αναρωτιέται πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις ωστόσο υπάρχει μία που πολλοί δυσκολεύονται να επεξεργαστούν: «είναι πιθανό να χρειαστώ βοήθεια». Η αναζήτηση των αιτιών που δυσκολεύεται κανείς να ζητήσει βοήθεια μπορεί να είναι το κλειδί για να το κάνει, εφόσον χρειαστεί.

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια, είναι ότι δεν γνωρίζουν τον τρόπο να το κάνουν. Απλά δεν έχουμε μάθει να ζητάμε τη συνδρομή των άλλων με αποτέλεσμα να χτίζεται μέσα μας η πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται ή ότι αν χρειαστεί να το κάνουμε είναι λάθος.

Το να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε φορτικοί. Όταν για εμάς τους ίδιους η διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ένας ανεπιθύμητος πόλεμος αισθανόμαστε ότι σέρνουμε κι ένα άλλο άτομο σε αυτό τον πόλεμο χωρίς να το έχει ζητήσει. Είναι πολύ πιο δύσκολο από το να ζητήσει κανείς βοήθεια για κάτι που αποτελεί επιθυμία και επιλογή του.

Τα καρκινικά κύτταρα εκτός από το στήθος καταλαμβάνουν και τη σκέψη ενός ατόμου. Δίνοντας αυτή τη μάχη κανείς μόνος του, πιθανότατα αποκτά μια αίσθηση ελέγχου της ίδιας του της ζωής. Ζητώντας τη βοήθεια κάποιου άλλου είναι σα να του παραχωρεί μέρος αυτού του ελέγχου, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο τη δεδομένη περίοδο.

Επίσης κάτι που τρομάζει αρκετές φορές είναι η ιδέα του «τι θα σκεφτούν οι άλλοι». Αν θα τον θεωρήσουν αδύναμο ή αν θα τον αντιμετωπίσουν με οίκτο.

Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να ζητήσει κάποιος βοήθεια φαίνεται να είναι η κριτική που ασκεί ο ίδιος στον εαυτό του, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποδέχεται ότι δε μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Αυτή η αντίληψη ενέχει το αίσθημα της αποτυχίας και της ντροπής.

Τελικά το μόνο πρόσωπο στο οποίο χρειάζεται να λογοδοτήσουμε όταν ζητάμε βοήθεια είναι ο εαυτός μας.

Η αναζήτηση βοήθειας είναι μια επιλογή που σκοπό έχει την υποστήριξη και την ενδυνάμωση του εαυτού. Δεν είναι κακό να ζητήσεις ή να μην ζητήσεις βοήθεια αρκεί και στις δύο περιπτώσεις να είναι αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι. Ζητώντας βοήθεια αποκτάς τον έλεγχο ενός ταξιδιού στο οποίο θα χρειαστείς συμπαραστάτες. Διαμορφώνεις και δυναμώνεις την ομάδα σου.

Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, αρχικά, αναλογιστείτε τους ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια, βάσει των δικών σας αναγκών. Μία καλή «ομάδα», που θα μπορούσε να είναι αρκετά βοηθητική σε αυτή τη φάση μπορεί να περιλαμβάνει :

  1. Το κέντρο θεραπείας: εκτός από τον γιατρό ογκολόγο που σας παρακολουθεί, μπορεί να χρειαστείτε κάποιον να συντονίσει τα ραντεβού σας με το γιατρό σας και να τακτοποιήσει τα θέματα με τον ΕΟΠΥΥ ή την ιδιωτική σας ασφάλεια. Να μιλήσει για παράδειγμα με τον προσωπικό σας ασφαλιστή. Γραφειοκρατικά θέματα που μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα επωμιστείτε.
  1.  Τα οικεία πρόσωπα: ο κύκλος σας – οι κοντινοί σας φίλοι και συγγενείς-είναι αυτοί που μπορούν να αναλάβουν για κάποιο διάστημα μικρές καθημερινές ανάγκες. Από τη βοήθεια με τα παιδιά-εάν υπάρχουν-έως το πλύσιμο των ρούχων και το μαγείρεμα ή τη μετακίνηση από και προς τις θεραπείες. Αυτοί είναι και η κύρια πηγή συναισθηματικής υποστήριξης.
  2. Άλλοι καρκινοπαθείς: το να έρθετε σε επαφή με έναν Σύλλογο Ασθενών (δες εδώ) μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο. Δεν είναι ανάγκη να συμμετέχετε σε κάποια ομάδα υποστήριξης εάν δεν το επιθυμείτε. Έχει αποδειχθεί όμως πολύ βοηθητικό το να μοιράζεται κανείς κοινά πράγματα και με άλλους που τα έχουν βιώσει ή τα βιώνουν την ίδια περίοδο. Η αίσθηση του να ανήκεις σε μία «κοινότητα» σε κάποιους λειτουργεί ευεργετικά και δημιουργεί μία κοινή κατανόηση της κατάστασης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών σε σχέση με την υγεία του μαστού και τον καρκίνο, την υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και προϊόντα για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Όταν αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια είναι καλό να γνωρίζετε τι ζητάτε και να διατυπώνετε ξεκάθαρα αιτήματα. Κάτι τέτοιο θα φέρει καλύτερα και πιο στοχευμένα αποτελέσματα στη βοήθεια που θα λάβετε. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη διάγνωση, δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς χρειάζονται. Μην αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πάρτε χρόνο, για να αξιολογήσετε τις ανάγκες και τις επιλογές σας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα. Δεν υπάρχει λάθος λόγος ή λάθος τρόπος να ζητήσει κανείς τη βοήθεια που χρειάζεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο όταν αισθάνεται ότι την χρειάζεται. Το σώμα, πρέπει να λειτουργεί απερίσπαστο με στόχο τη θεραπεία και το μυαλό να εστιάζει σε θετικές σκέψεις. Το στενό μας περιβάλλον μπορεί να μας στηρίξει σε αυτό,

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης