Καρκίνος του δέρματος: Τα πιο αναπάντεχα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί

Δείτε ποια σημεία του σώματος που δεν υποψιάζεστε μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο….

Κάτω από το νύχι

Το μελάνωμα κάτω από το νύχι συναντάται κυρίως στον αντίχειρα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί σε κάποιο άλλο νύχι, τόσο του ποδιού όσο και του χεριού. Συνήθως δε σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο αλλά με παλιά τραύματα. Εάν παρατηρήσετε μια σκούρα ράβδωση κάτω από το νύχι χωρίς προφανή αιτία, απευθυνθείτε αμέσως στον δερματολόγο σας.

Στην πατούσα

Συχνά πρόκειται για τον ίδιο τύπο καρκίνου που εμφανίζεται και κάτω από το νύχι (μελάνωμα ακραίου φακού). Εκδηλώνεται συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο μελάνωμα στις εθνοτικές ομάδες των Ασιατών και των Αφροαμερικανών. Η υφή του δεν προεξέχει του δέρματος αλλά διακρίνεται εύκολα λόγω χρώματος – συνήθως σκούρο ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση. Η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και ενδεχομένως ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Στην παλάμη

Τα πιο μελαμψά δέρματα εκδηλώνουν μελάνωμα στις πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές του σώματος, όπως είναι οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Μόνο το 2% περίπου των περιπτώσεων μελανώματος ακραίου φακού εκδηλώνονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η συγκεκριμένη μορφή μελανώματος είναι πιο σοβαρή από άλλες, εν μέρει επειδή γίνεται αντιληπτή σχετικά αργά.

Στο άνω βλέφαρο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η συχνότερη αιτία αυτού του τύπου καρκίνου του δέρματος η οποία, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως, είναι αντιμετωπίσιμη. Η εστία του εντοπίζεται συνήθως στα κύτταρα της ανώτερης στιβάδας του δέρματος (επιδερμίδα). Στην πιο σοβαρή του εκδοχή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου ξεκινά από πλακώδη κύτταρα που βρίσκονται στο μέσο στρώμα της επιδερμίδας και εξαπλώνεται πιο εύκολα σε κοντινούς ιστούς.

Στο κρανίο

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας όγκος στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι κακοήθεια. Για την ακρίβεια, μόνο ένα 13% των καρκίνων του δέρματος είναι στο τριχωτό της κεφαλής, συνήθως οι λιγότερο σοβαροί «μη μελανωματικοί» καρκίνοι όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Οι κακοήθειες είναι συνήθως μικρά, λεία, κηρώδεις εξογκώματα που αιμορραγούν και καλύπτονται από κρούστα. Εάν παρατηρήσετε κάποια πληγή στο κεφάλι μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον δερματολόγο σας.

Ακουστικός πόρος

Στο εσωτερικό του αυτιού

Μια τέτοια περίπτωση κακοήθειας συνήθως ξεκινά από το εξωτερικό τμήμα του αυτιού και επεκτείνεται εφόσον δεν αντιμετωπιστεί. Διαπερνά τον ακουστικό πόρο και τα οστάρια στο μέσο του αυτιού και καταλήγει στα νεύρα του εσωτερικού του τμήματος και στο κροταφικό οστό.

Στη γλώσσα

Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων στη γλώσσα έχει την εικόνα επίπεδων, σκληρών, λευκών κηλίδων (λευκοπλακία) που δεν υποχωρούν. Επίσης είναι πιθανό να νιώσετε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή να εντοπίσετε εξόγκωμα ή πληγή στην περιοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται βιοψία των κυττάρων και η πιο συνήθης αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση. Οι πιθανότητες να αναπτυχθεί αυτός ο τύπος καρκίνου είναι περισσότερες σε ανθρώπους που καπνίζουν ή πίνουν πολύ.

 

Στα χείλη

Στα χείλη εκδηλώνονται συνήθως μη μελανωματικοί καρκίνοι, συχνά βασικοκυτταρικοί ή ακανθοκυτταρικοί. Το κάτω χείλος είναι 12 φορές πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιον τύπο καρκίνου του δέρματος λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο σε σχέση με το άνω. Ο καρκίνος στα χείλη είναι πιο συχνός στους άνδρες ίσως λόγω αυξημένης χρήσης καπνού και αλκοόλ. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης τα άτομα που έχουν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Στην ίριδα του ματιού

Πρόκειται για το ενδοφθάλμιο ή χοριοειδικό μελάνωμα, το οποίο έχει συνήθως τη μορφή μιας σκούρας κηλίδας στην ίριδα, γύρω από την κόρη του ματιού. Σε αυτή την περίπτωση τα μελανοκύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας έναν όγκο. Είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του ματιού και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος μέσω των λεμφαδένων ή του κυκλοφορικού.

Στον επιπεφυκότα

Έτσι αποκαλείται η μεμβράνη που καλύπτει την επιφάνεια του ματιού και το εσωτερικό του βλεφάρου. Το μελάνωμα του επιπεφυκότα εμφανίζεται ως μια σκούρα ή κόκκινη κηλίδα στο λευκό μέρος του ματιού. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή περίπτωση μελανώματος με πιθανότητες μετάστασης.  Τα μοριακά και γενετικά χαρακτηριστικά του είναι ίδια με το μελάνωμα δέρματος και πολύ διαφορετικά από το μελάνωμα χοριοειδούς.

 

Πρόληψη

Ποιες κατηγορίες ανθρώπων εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο

Ενημερώστε το γιατρό σας σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κακοήθειας σε συνδυασμό με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι:

  • Ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά (επιδερμίδα, μαλλιά, μάτια)
  • Πανάδες ή κρεατοελιές με μεγάλο και ακανόνιστο σχήμα
  • Εργασία στην ύπαιθρο, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα ή υψηλές θερμοκρασίες
  • Ασθένεια ή θεραπεία που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό
  • Χρήση φαρμάκου που προκαλεί φωτοευαισθησία

 

Η σημασία της συχνής αυτοεξέτασης

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια ιάσιμη μορφή καρκίνου, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης. Η αυτοεξέταση μια φορά τον μήνα είναι πολύ σημαντική. Πώς γίνεται αυτή; Σταθείτε μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη. Χρησιμοποιήστε έναν μικρότερο καθρέφτη για να δείτε τα πιο δύσκολα σημεία. Ελέγξτε τόσο τα νέα σημάδια στο σώμα σας όσο και τυχόν αλλαγές σε σημάδια που προϋπήρχαν. Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας μία φορά το χρόνο ή όποτε παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με Μπράιγ σήμανση σε κάθε χώρο του

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας πρωτοπορεί στο πεδίο της προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία, τοποθετώντας Μπράιγ Σήμανση σε κάθε χώρο του πανεπιστημίου.