Κατ’ Οίκον Νοσηλεία: Τα κριτήρια ένταξης των ασθενών

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» (Hospital @ Home) από νοσοκομειακές μονάδες – Κέντρα Αναφοράς του ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα αφορά σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια, να συνεχίσουν τη νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Νοσοκομειακή Κατ’ Οίκον Νοσηλεία και Φροντίδα Υγείας  περιλαμβάνει εξωνοσοκομειακή παροχή φροντίδας στο σπίτι και ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.

Η έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος αναμένεται να γίνει την 1η Ιουνίου, με την κατ΄οίκον νοσηλεία 80 ασθενών που παρακολουθούνται από την Α΄ Παθολογική Κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ορίζεται η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας καθώς επίσης με ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές, όπως είναι οι γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή.

Σύμφωνα με την Απόφαση, όλες οι δαπάνες της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου στο οποίο ανήκει το Κέντρο Αναφοράς. Προκειμένου να εκτιμώνται με ακρίβεια οι δαπάνες των ασθενών, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Μητρώου Ασθενών Ειδικού Σκοπού.

Τα Κέντρα Αναφοράς

Μια κλινική ή ένα Τμήμα νοσοκομείου ορίζεται ως Κέντρο Αναφοράς και παρέχει νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην εν λόγω κλινική ή σε διασυνδεδεμένες με το κέντρο κλινικές. Επίσης, μπορεί να διασυνδέονται με την  Κατ’ Οίκον Νοσηλεία περισσότερες της μίας κλινικές στο ίδιο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που θα παρακολουθούνται στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία θα μπορούν να επιστρέψουν στο Κέντρο Αναφοράς ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, σε διασυνδεδεμένη δομή, οποιαδήποτε ώρα, για να νοσηλευτούν, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Οι υπηρεσίες νοσηλείας του προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλεία και Φροντίδας Υγείας  θα μπορούν να επιβλέπουν 100-120 ασθενείς κάθε χρόνο, διασυνδεδεμένες με τμήματα βραχείας- ημερήσιας νοσηλείας καθώς και με νοσηλευτικές κλίνες του Κέντρου Αναφοράς ή διασυνδεδεμένες με αυτό. Για κάθε Κέντρο Αναφοράς θα πρέπει να ορίζεται τμήμα με τουλάχιστον δύο ελεύθερες κλίνες σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Στα κέντρα αυτά θα παρέχονται υπηρεσίες και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που θα  λειτουργούν ως διεπιστημονική ομάδα φροντίδας του ασθενή. Επιπλέον,  οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν υπηρεσίες από κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή και ψυχολόγο.

Για την εφαρμογή του προγράμματος της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, το Κέντρο Αναφοράς δύναται να είναι μια Παιδιατρική Κλινική για τα παιδιά, μια Πνευμονολογική Κλινική, μια Νευρολογική και μια Ογκολογική Κλινική για τους ενήλικες ή ένα Νοσοκομείο όπου λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια ή άλλες διεπιστημονικές ομάδες που περιθάλπουν και παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα.

Τα κριτήρια ένταξης

Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, βασίζονται κυρίως στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου, καθώς και στην ανάγκη τεχνολογικής εξειδικευμένης υποστήριξής του και όχι τόσο στη συγκεκριμένη διάγνωση της νόσου.

Τα κριτήρια διαφέρουν αναλόγως των χαρακτηριστικών των ασθενών. Η πορεία του ασθενούς, η συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία ορίζουν την ένταση και την διάρκεια της φροντίδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

Η επιλογή των ασθενών θα γίνεται από την ομάδα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας. Ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας του ασθενή στο σπίτι.

Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, όπως οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας ή μετά την έξοδο τους από την ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κριτήρια για τους ενήλικους χρονίως πάσχοντες, σε αυτά εντάσσονται:

-Ασθενείς υπό επεμβατικό μηχανικό αερισμό (ΕΜΑ) με συνεχή ή περιοδική εφαρμογή αναπνευστήρα.

-Ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη με μη ΕΜΑ>16ωρες και σύνθετα προβλήματα υγείας.

-Ασθενείς μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ με εμμένουσα αναπνευστική δυσχέρεια.

-Ασθενείς με τραχειοστομία μόνιμη ή πρόσκαιρ νοσηρότητα.

-Ασθενείς με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο με εφαρμογή συσκευής υποστήριξης αναπνοής>16ώρες και σύνθετα προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία-υποαερισμός-ΣΑΥΥ), στ) Ασθενείς υπό χρόνια οξυγονοθεραπεία (ΧΟΘ) και συνοδό νοσηρότητα.

-Ασθενείς με διαταραχές σίτισης (Ρινογαστρικός καθετήρας – Γαστροστομία/Ειλεοστομία – Παρεντερική δια τροφή) και συνοδό νοσηρότητα, η) Ασθενείς με ανάγκη για εντατική αναπνευστική ή κινητική φυσικοθεραπεία (π.χ. μετά σοβαρό τροχαίο ή εργατικό ή άλλο ατύχημα).

-Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.

-Ογκολογικοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας κατ’οίκον ή μπορούν να λάβουν θεραπεία κατ’οίκον.

Για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή αφορά ασθενείς οι οποίοι παρακολουθούνται σε ογκολογικές κλινικές ή άλλα οργανωμένα τμήματα νοσοκομείων, όπου λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια και τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την 24ωρη παρακολούθηση του ασθενή. Για τους ασθενείς αυτούς το Ογκολογικό Συμβούλιο ή/και ο θεράπων ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος, θα κρίνουν, με βάση τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες, ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή/και βιολογικούς παράγοντες στο σπίτι αντί στο νοσοκομείο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Κατ’ Οίκον Νοσηλεία είναι αφενός η γνώση του αριθμού των ασθενών, της κατηγορίας και βαρύτητας νόσου και αφ’ ετέρου ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης με συνθήκες ασφάλειας, για τον ασθενή και την οικογένειά του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη μητρώου ασθενών, ωφελούμενων από την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία καθώς και συντονισμένη λειτουργία της μονάδας .

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση στο:  https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/perithalpse/kya-g2a-oik-28804-2023.html

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μαζί για το Παιδί»: Έκκληση για στήριξη 600 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές

Η ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί φέτος το Πάσχα να στηρίξουμε περισσότερα από 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.