Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν κατά 33% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με όσες τρώνε κρέας τακτικά σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γουέμπστερ, ανέλυσαν στοιχεία για 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών, εκ των οποίων οι 822 (σχεδόν το 3%) είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου στη διάρκεια 22 ετών.
Αφού οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους και διάφορους άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, διαπίστωσαν ότι οι φυτοφάγες γυναίκες ήταν η ομάδα με τον πιο αυξημένο κίνδυνο για να πάθουν κάταγμα ισχίου. Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες είναι ανάγκη το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να εξηγηθούν καλύτερα οι ακριβείς αιτίες που η φυτοφαγική διατροφή συνδέεται με πιο υψηλό κίνδυνο αυτής της μορφής κατάγματος.
«η μελέτη μας δεν αποτελεί προειδοποίηση προς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις φυτοφαγικές διατροφικές συνήθειες τους. Οι φυτοφαγικές δίαιτες διαφέρουν μεταξύ τους και μπορεί να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, όπως συμβαίνει και με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες συχνά έχουν χαμηλότερα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία των οστών και των μυών. Η χαμηλή λήψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη μυϊκή μάζα, κάτι που κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο κατάγματος στο ισχίο», ανέφερε ο Γουέμπστερ.
Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Λιντς ανέφερε ότι «τα κατάγματα του ισχίου αποτελούν ήδη ένα πρόβλημα υγείας με σημαντικό οικονομικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine».