Κατάθλιψη: ο ρόλος των υδατανθράκων

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην περίμετρο της μέσης των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Σχετική έρευνα δείχνει ότι μπορεί, επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 70.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν μόνο μια σχέση μεταξύ των ραφιναρισμένων υδατανθράκων, όπως εκείνοι που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα αναψυκτικά και του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης και όχι μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

«Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να ποθούν υδατάνθρακες»,  δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, ο James Gangwisch, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής με το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την διατροφή και τα αρχεία ψυχικής υγείας που συλλέχθηκαν σε 40 κέντρα, από 24 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, κατά τη διάρκεια της μελέτης Women’s Health Initiative (WHI).

Καμία από τις γυναίκες δεν είχε ιστορικό κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ψυχικής ασθένειας κατά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την εγγραφή τους στη μελέτη.

Στόχος των ερευνητών ήταν να δουν αν η κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων, ένας ήδη γνωστός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση του σακχάρου, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, μεταξύ των γυναικών,  χωρίς πρόσφατο ιστορικό ψυχικής νόσου.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσους περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες κατανάλωνε μία γυναίκα, τόσο  υψηλότερα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αντίθετα, εκείνοι που έτρωγαν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και φυτικές παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τον, Gangwisch μία πιθανή εξήγηση είναι οι αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, που προκύπτουν από την κατανάλωση των τροφίμων αυτών. Τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να μειώσει το σάκχαρο σε επίπεδα που προκαλούν μια ορμονική αντιρροπιστική αντίδραση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αύξηση του άγχους, ευερεθιστότητα και πείνα. Ομοίως, όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνονται, συχνά προκαλείται κόπωση. Όπως δήλωσε ο ίδιος, τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να ισχύουν και για τους άνδρες, αν και δεν μπορούν να το πουν με βεβαιότητα.

Ωστόσο, η Connie Diekman, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής, στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις, προειδοποίησε ότι η δυναμική θα μπορούσε να αλλάξει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ταΐζουμε  το σώμα μας και το μυαλό μας με υγιεινές, ολικής αλέσεως, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, μπορεί να αισθανθούμε καλύτερα και να έχουμε καλύτερη διάθεση, ακόμα και μόνο και μόνο επειδή ξέρουμε ότι κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν είναι σαφές από την έκθεση είναι αν προηγείται  η κατάθλιψη ή η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων. «Πολλοί άνθρωποι κάνουν κακές επιλογές τροφών όταν πάσχουν από κατάθλιψη,  ακόμα και όταν έχουν στρες και ενδέχεται να αναζητήσουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες,  όπως η σοκολάτα,- σε μια προσπάθειά τους να να βελτιώσουν τη διάθεσή τους», εξηγεί η διαιτολόγος Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και ασθενών η κοινωνική δράση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιαγγειακή Υγεία

Μεγάλη απήχηση και σημαντική επιτυχία είχε η μεγάλη κοινωνική δράση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κίνδυνο εγκεφαλικού σε 5 μέρες

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες

Οι  ψυχικές διαταραχές είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό αντιμετωπίσιμες 

Οι ψυχικές διαταραχές είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αντιμετωπίσιμες εφόσον γίνουν οι σωστές και έγκαιρες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.