5 βιταμίνες που μπορεί να σας βλάψουν αν κάνετε κατάχρηση

Οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούμε μήπως λείψει κάποια βιταμίνη από τον οργανισμό μας. Ωστόσο και από την υπερβολική ποσότητα βιταμινών μπορεί να κινδυνεύουμε εξίσου με παρενέργειες…

Αν δεν τρώτε όσα φρούτα και λαχανικά θα έπρεπε μπορεί τα επίπεδα βιταμινών στο σώμα σας να βρίσκονται  κάτω από το φυσιολογικό. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής. Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές πηγές των σημαντικών για την υγεία τους ς\βιταμινών και ανόργανων συστατικών, η πρόσληψη συμπληρωμάτων στις μέρες μας αυξήθηκε θεαματικά. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά η λήψη θρεπτικών ουσιών από ένα χάπι και όχι από την τροφή δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να σας βλάψει αν δεν προσέξετε. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φαγητό είναι η καλύτερη οδός βιταμινών και μετάλλων σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Οι ειδικοί μας υποδεικνύουν πέντε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία μπορεί να έχετε υπερβολικά, εάν τα χάσετε ως χάπια.

Σίδηρος και χαλκός

Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο στη διατροφή ιδιαίτερα των νεότερων γυναικών στην διάρκεια της εμμηνόρροιας και κατά την εγκυμοσύνη, αλλά οι συστάσεις των ειδικών για πρόσληψη σίδηρου μετά την εμμηνόπαυση προτείνουν να μειώνεται σημαντικά. Παρά τις οδηγίες για χαμηλότερη πρόσληψη σιδήρου (8 mg ημερησίως μετά την ηλικία των 50) πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εξακολουθούν να λαμβάνουν συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο και χαλκό.

Μία μελέτη συνέδεσε την περίσσεια σιδήρου και χαλκού με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer και καρδιακών παθήσεων.

Το καλύτερο; Εάν είστε άνω των 50 ετών, αποφύγετε τις πολλές πολυβιταμίνες με σίδηρο και χαλκό, εκτός εάν σας ζητήσει ο γιατρός να τις πάρετε. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποιο εξειδικευμένο τεστ για να προσδιορίσετε πώς μεταβολίζετε τον σίδηρο.

Β καροτίνη

Το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α – που σχηματίζεται από το β-καροτένιο – είναι εύκολο να προσληφθούν από τη διατροφή μας. Εάν τρώτε ένα μπολ δημητριακών για πρωινό, και οτιδήποτε έχει πορτοκαλί χρώμα (καρότα, γλυκοπατάτες) στο μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια μετά από όλα αυτά λάβετε μια πολυβιταμίνη ή συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών, πιθανότατα έχετε καταναλώσει πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα β-καροτένιο. Πάρα πολλά έχουν συσχετιστεί με την υπερβολική πρόσληψη της εν λόγω βιταμίνης όπως αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα και συνολικό αυξημένος κίνδυνος θανάτου.

Το καλύτερο: Παραλείψτε το συμπλήρωμα και καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε Α, όπως γλυκοπατάτες, καρπούζι, πεπόνι, κόκκινες πιπεριές, καρότα και σπανάκι.


Βιταμίνη C

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τη βιταμίνη C, πάει ο νους τους στα πορτοκάλια. Αλλά αν η δική σας πρώτη σκέψη είναι να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, μπορεί να το παρακάνετε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά.

Το καλύτερο: Απολαύστε γαστρονομικές επιλογές εντάσσοντας στο μενού σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως παπάγια, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο. Αλλά μην πάρετε επιπλέον, εκτός εάν σας το συμβουλέψει ο γιατρός.

Βιταμίνη D

Στην Αμερική, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη λόγω έλλειψης έκθεσης σε ακτίνες UV. Εδώ στην Ελλάδα από την άλλη παρόλο που έχει ηλιοφάνεια έχουμε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος και η υπερβολική έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελάνωμα, μπορεί να χρειαστεί μια συμπληρωματική… οδός. Αυτή η οδός όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερβολές.

Το καλύτερο: Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τα επίπεδα D με τον γιατρό σας πριν καθορίσετε τη σωστή δόση. Όταν ξεκινήσετε την αγωγή σας, πάρτε τη βιταμίνη D με το φαγητό. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα με την παρουσία λίπους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Ο καρκίνος του μαστού μέσα από βιωματικούς διαλόγους γυναικών που τον βίωσαν

Ο καρκίνος του μαστού μέσα από βιωματικούς διαλόγους γυναικών που τον βίωσαν, στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει το «Αλμα Ζωής»

Καρκίνος μαστού και ωοθηκών: Ποιες γυναίκες δικαιούνται την εξέταση για τα γονίδια  BRCA1/2

Περίπου το 10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών αφορούν την κληρονομική μορφή της νόσου. Οι ειδικές εξετάσεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αφορούν περίπου 3.000 γυναίκες ετησίως και έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.