spot_imgspot_img

Κηπουρική, το  φυσικό εξισορροπητικό της διάθεσης

Η ενασχόληση με τον κήπο δεν είναι μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στην ψυχική υγεία.

Εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή, η τακτική επαφή με τον κήπο θα σας κάνει να νιώσετε ευεξία και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος, την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα που πιθανόν βιώνετε! Έχει αποδειχθεί ότι το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι χαμηλότερο σε άτομα που ασχολούνται με κηπευτικές δραστηριότητες και έχουν συχνή επαφή με τη φύση.

Την θεραπευτική επίδραση της κηπουρικής ανακάλυψε πρώτος ο Benjamin Rush, «πατέρας» της αμερικανικής ψυχιατρικής, Rush, τον 19ο αιώνα, παρατηρώντας την θετική επίδραση που είχε σε ασθενείς με ψυχικές νόσους η ενασχόληση με τον κήπο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στο θέμα της επίδρασης της επαφής με την φύση στην ψυχολογία του ανθρώπου και όλες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, η κηπουρική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσει είτε προληπτικά είτε να βοηθήσει στην ταχύτερη θεραπεία από ψυχικές διαταραχές.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η τακτική επαφή του ανθρώπου με την φύση και το φυσικό περιβάλλον απαλύνει τα συμπτώματα σοβαρών ασθενειών και βελτιώνει την ψυχική και σωματική του υγεία. Στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, η κηπουρική συνταγογραφείται ως θεραπεία και υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι – κήποι όπου δέχονται για όσο διάστημα απαιτείται ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις όπως, ψυχιατρικές διαταραχές, άνοια/ Alzheimer, Parkinson, διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού, εξαρτήσεις.

Η κηπουρική μειώνει το άγχος και τις αγωνίες, αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, βελτιώνει την ποιότητα ύπνου, δημιουργεί ευχάριστες σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως  καθ’ όλη τη διάρκεια που κάποιος ασχολείται με την κηπουρική ο εγκέφαλος απελευθερώνει στο σώμα ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας». Οι ορμόνες αυτές προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας, ηρεμίας και χαλάρωσης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον ανακάλυψαν πως η κηπουρική προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης καθώς έχει αποδειχθεί πως η επαφή με το χώμα έχει τις ίδιες επιθυμητές ενέργειες στον εγκέφαλο, όπως τα αντικαταθλιπτικά! Συγκεκριμένα, σε πειράματα με ποντίκια, ανακάλυψαν ότι η επαφή με ένα βακτήριο που υπάρχει στο χώμα, το Mycobacterium vaccae, ενεργοποιούσε την παραγωγή νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Οι κηπουροί και όσοι ασχολούνται με τον κήπο τακτικά φαίνεται να προσλαμβάνουν το βακτήριο αυτό μέσω της αναπνοής και της επαφής με τα χέρια.

Εάν επομένως αισθάνεστε πιεσμένοι, αγχωμένοι, λυπημένοι, μην καθυστερείτε ούτε λεπτό! Επισκεφθείτε τον κήπο σας  3-4 φορές την εβδομάδα, πιάστε λίγο χώμα και κρατείστε το λίγα λεπτά στα χέρια σας. Κλαδέψτε, φυτέψτε, μυρίστε τα λουλούδια και την φύση γύρω σας. Η ευτυχία βρίσκεται στο κήπο σας και σας περιμένει !

 

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

5 σημαντικοί λόγοι να τρώτε σταφύλια

Αν δεν έχετε ήδη εντάξει στη διατροφή σας τα σταφύλια ανακαλύψτε πέντε πολύ σημαντικούς λόγους υγείας να το κάνετε

Η απλή καρδιολογική εξέταση που προβλέπει την άνοια

Μια απλή καρδιολογική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλάτι: Ιμαλαΐων ή θαλασσινό;

Είναι τελικά προτιμότερο το αλάτι Ιμαλαΐων από το θαλασσινό αλάτι; Σε τι διαφέρει και ποια είναι η σύσταση και οι ιδιότητες του;