Κοιλιοκάκη: Τρόποι για να αποφύγετε την επιμόλυνση

Για κάποιον που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η επαφή με τη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Η επιμόλυνση από γλουτένη εμφανίζεται όταν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Επιμόλυνση επίσης γίνεται με λερωμένα σκεύη της κουζίνας ή την αποθήκευσή τους σε χώρους όπου υπάρχει γλουτένη (π.χ φούρνος, ψωμιέρα, κλπ).

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, για την αποφυγή της επιμόλυνσης είναι σημαντικό να ακολουθήσετε 7 απλά βήματα που θα κάνουν την ζωή σας ευκολότερη:

-Η καθαριότητα στους χώρους της κουζίνας είναι το πιο σημαντικό όλων και θα πρέπει τηρείται σχολαστικά.

-Είναι σημαντικό να έχετε χωριστά ντουλάπια για τα προϊόντα/τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης.

-Τα γεύματα ελεύθερα γλουτένης θα πρέπει να προετοιμάζονται πρώτα και μετά να ακολουθούν τα γεύματα της υπόλοιπης οικογένειας.

-Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο για να καλύπτετε τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί ή για την προετοιμασία του φαγητού.

-Για συσκευές κουζίνας που είναι δύσκολο να καθαριστούν (π.χ. τοστιέρα) θα βοηθούσε να έχετε ξεχωριστά, μια τοστιέρα για τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης και μία για τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

-Για τη δική σας διευκόλυνση, στα σκεύη οικιακής χρήσης (κατσαρόλες, ταψιά, κλπ) μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποια για να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μόνο χωρίς γλουτένη προϊόντων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνετε το ίδιο για τα πιάτα και τα ποτήρια, καθώς οι υπερβολές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

-Απαραίτητη είναι η καθαριότητα του φούρνου μετά από την παρασκευή προϊόντων με γλουτένη (π.χ. αρτοσκευάσματα). Ένα καλό σαπούνισμα του φούρνου είναι αρκετό.

Επιμόλυνση και φαγητό εκτός σπιτιού

Το φαγητό εκτός σπιτιού αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, ως μέλος του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου ΑOECS,  έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος «Τρώμε έξω» το οποίο στόχο έχει την ενημέρωση όλων των χώρων εστίασης και των υπευθύνων αυτών για τη διατροφή χωρίς γλουτένη και την επιμόλυνση.

Για τους σκοπούς του προγράμματος η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης έχει δημιουργήσει έναν χάρτη της Ελλάδας με σημεία ενδιαφέροντος χωρίς γλουτένη, ο οποίος κοινοποιείται σε όλη την Ευρώπη στα πλαίσια του προγράμματος.

Αν θέλετε και εσείς να ενημερωθείτε και να συμμετέχετε στο Πρόγραμμα «Τρώμε Έξω» επικοινωνείστε με το koiliokaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6980493059. Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης https://www.koiliokaki.com/el/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.