Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τη νόσο που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη.

-Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος του λεπτού εντέρου που οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα και μετά από ενεργοποίηση πολύπλοκων ανοσολογικών μηχανισμών.

-Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου που πάσχει από κοιλιοκάκη αναγνωρίζει λανθασμένα τις ουσίες που βρίσκονται μέσα στη γλουτένη ως “απειλή” για τον οργανισμό και τους επιτίθεται. Αυτό προκαλεί βλάβη στην επένδυση του λεπτού εντέρου και διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

-Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.

-Η κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτυχτεί και να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες.

-Η κοιλιοκάκη δεν είναι αλλεργία και δεν προκαλεί αναφυλακτικό σοκ.

-Σύμφωνα με τους ειδικούς,  1 στους 100 ανθρώπους στην Ευρώπη πάσχει από κοιλιοκάκη, αναλογία που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια πάσχοντες. Ωστόσο, μόλις το 25% από αυτούς έχουν λάβει διάγνωση για τη νόσο, με αποτέλεσμα να ζουν με τα επιβαρυντικά συμπτώματα που τους προκαλεί η κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη.

-Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη περίπου 12.000 άτομα.

-Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα στη κοιλιά, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, βλάβες στο λεπτό έντερο, κόπωση, αναιμία, πονοκεφάλους, έλκη στο στόμα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, απώλεια βάρους, δερματικά προβλήματα όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα, κατάθλιψη, πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά καθώς και νευρικά προβλήματα.

-Η μη έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η υπογονιμότητα, η σιδηροπενία, η κατάθλιψη, η νευροπάθεια, η κακή υγεία δοντιών και ούλων. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του λεπτού εντέρου και για εντερικό λέμφωμα.

-Η διάγνωση της  κοιλιοκάκης συχνά είναι δύσκολη, γιατί ορισμένα  από τα συμπτώματά της ομοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Έτσι, πολλές φορές η κοιλιοκάκη συγχέεται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη σιδηροπενική αναιμία, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την εκκολπωματίτιδα, τις εντερικές λοιμώξεις και το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

-Η διάγνωση της κοιλιοκάκης απαιτεί ειδικές εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων και στη συνέχεια βιοψία του λεπτού εντέρου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νόσος κα η βαρύτητά της και να αποκλειστούν τυχόν επιπλοκές.

-Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση εφ’ όρου ζωής και η μόνη στρατηγική αντιμετώπισης και θεραπείας είναι ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή και ο νέος τρόπος ζωής, στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι πάσχοντες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στα Χανιά το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας θα συναντηθεί φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 31ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης».

ΕΟΔΥ: Βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας οι εμβολιασμοί

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Ιατρική Εταιρεία Αθηνών: 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) διοργανώνει το 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Απριλίου 2024.