Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τη νόσο που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη.

-Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος του λεπτού εντέρου που οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα και μετά από ενεργοποίηση πολύπλοκων ανοσολογικών μηχανισμών.

-Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου που πάσχει από κοιλιοκάκη αναγνωρίζει λανθασμένα τις ουσίες που βρίσκονται μέσα στη γλουτένη ως “απειλή” για τον οργανισμό και τους επιτίθεται. Αυτό προκαλεί βλάβη στην επένδυση του λεπτού εντέρου και διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

-Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.

-Η κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτυχτεί και να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες.

-Η κοιλιοκάκη δεν είναι αλλεργία και δεν προκαλεί αναφυλακτικό σοκ.

-Σύμφωνα με τους ειδικούς,  1 στους 100 ανθρώπους στην Ευρώπη πάσχει από κοιλιοκάκη, αναλογία που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια πάσχοντες. Ωστόσο, μόλις το 25% από αυτούς έχουν λάβει διάγνωση για τη νόσο, με αποτέλεσμα να ζουν με τα επιβαρυντικά συμπτώματα που τους προκαλεί η κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη.

-Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη περίπου 12.000 άτομα.

-Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα στη κοιλιά, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, βλάβες στο λεπτό έντερο, κόπωση, αναιμία, πονοκεφάλους, έλκη στο στόμα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, απώλεια βάρους, δερματικά προβλήματα όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα, κατάθλιψη, πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά καθώς και νευρικά προβλήματα.

-Η μη έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η υπογονιμότητα, η σιδηροπενία, η κατάθλιψη, η νευροπάθεια, η κακή υγεία δοντιών και ούλων. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του λεπτού εντέρου και για εντερικό λέμφωμα.

-Η διάγνωση της  κοιλιοκάκης συχνά είναι δύσκολη, γιατί ορισμένα  από τα συμπτώματά της ομοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Έτσι, πολλές φορές η κοιλιοκάκη συγχέεται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη σιδηροπενική αναιμία, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την εκκολπωματίτιδα, τις εντερικές λοιμώξεις και το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

-Η διάγνωση της κοιλιοκάκης απαιτεί ειδικές εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων και στη συνέχεια βιοψία του λεπτού εντέρου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νόσος κα η βαρύτητά της και να αποκλειστούν τυχόν επιπλοκές.

-Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση εφ’ όρου ζωής και η μόνη στρατηγική αντιμετώπισης και θεραπείας είναι ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή και ο νέος τρόπος ζωής, στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι πάσχοντες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αιφνίδια και είναι δυνατόν να υποχωρήσουν ακόμη και χωρίς θεραπεία μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.