Είναι η πνευμονία μεταδοτική;

Η πνευμονία είναι η διόγκωση του ιστού σε έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, πιο συχνά από βακτήρια και ιούς, που είναι και τα δύο μεταδοτικά. Οι χημικές πνευμονίες ή πνευμονίτιδες οφείλονται σε εισπνοή χημικών ουσιών, όπως βενζίνη (και τα διάφορα παράγωγα του πετρελαίου), μπογιές, βερνίκια, λούστρο και υλικά που μπορεί κανείς να συναντήσει σε επαγγελματικούς χώρους. Ερεθιστικά στους πνεύμονες μπορεί, επίσης, να δράσουν και ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια χημικών. Οι πνευμονίτιδες δεν οφείλονται στη δράση κάποιου μικροβίου. Υπάρχουν, επίσης, και οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις των πνευμόνων, όπως οι αλλεργικές πνευμονίτιδες, που οφείλονται σε κάποιο ισχυρό αλλεργιογόνο, το οποίο ερεθίζει τις κυψελίδες των πνευμόνων. Οι τελευταίοι τύποι πνευμονίας δεν μεταδίδονται.

Πώς μεταδίδεται 

Τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία συνήθως εισπνέονται. Οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρές ποσότητες μικροβίων στη μύτη και το λαιμό τους που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του βήχα και του φταρνίσματος καθώς εκτοξεύονται μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που περιέχουν μικρόβια στον αέρα, τα οποία κάποιος άλλος μπορεί να εισπνεύσει. Αν κάποιος που νοσεί αγγίξει ένα αντικείμενο και μεταφέροντας μικρόβια σε αυτό υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος άλλος να αγγίξει αυτό το αντικείμενο και μετά να αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του και έτσι να κολλήσει.

Πρόληψη της εξάπλωσης της πνευμονίας

  • Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης μιας πνευμονίας λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις υγιεινής. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Να πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα αφού αγγίξετε τη μύτη και το στόμα σας και πριν έρθετε σε επαφή με τρόφιμα
  • Να βήχετε και να φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο, στη συνέχεια να πετάτε το αμέσως και πλένετε τα χέρια σας
  • Μην μοιράζεστε φλιτζάνια ή μαγειρικά σκεύη με άλλους

Εμβολιασμός

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο προστατεύει από τον Streptococcus pneumoniae, που είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακής πνευμονίας. Ο εμβολιασμός συνιστάται για μωρά ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω παιδιά και ενήλικες με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις υγείας, όπως σοβαρή καρδιακή ή νεφρική πάθηση.

Μάθετε περισσότερα για το ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν σε εσάς ή το παιδί σας έχει γίνει το εμβόλιο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

10 συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν εμφανή συμπτώματα, «προειδοποιώντας» μας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Σε λειτουργία η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα

Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας, ενήλικες και παιδιά.

Έλεγχος γονιμότητας: πότε πρέπει να γίνεται και ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 8-10% όλων των ζευγαριών έχουν κάποια μορφή προβλήματος υπογονιμότητας.