Κολονοσκόπηση: τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την εξέταση

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου. Ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε την εξέταση.

Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση για άντρες και γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί συστήνουν να γίνεται μία πρώτη εξέταση περίπου στα 45 μας χρόνια στο πλαίσιο της πρόληψης. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, τότε ο γιατρός θα σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την εξέταση αυτή.

-Τι είναι η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν παθήσεις του παχέος εντέρου. Η διάγνωσή της είναι ακριβείας και επιτρέπει στο γιατρό να πάρει υλικό για βιοψία κατά τη διάρκειά της. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα από το εσωτερικό του εντέρου, σε μια ειδική οθόνη.

-Τι χρειάζεται να γίνει πριν την εξέταση

Ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει μια ειδική προετοιμασία με λήψη καθαρτικού για να «αδειάσει» εντελώς το έντερο πριν την κολονοσκόπηση. Οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν την εξέταση Δευτέρα ώστε να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία το Σαββατοκύριακο.

-Πώς γίνεται η εξέταση

Η κολονοσκόπηση γίνεται στο ιατρείο. Αρχικά ο γιατρός θα σας πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ενδοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση γίνεται συνήθως με μέθη, η οποία θα σας χορηγηθεί με ενδοφλέβιο ορό, οπότε λογικά δεν θα καταλάβετε τίποτε.

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε θέση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για να διευκολυνθεί η κίνηση του ενδοσκοπίου.

-Μετά την κολονοσκόπηση

Θα χρειαστεί να παραμείνετε μερικά λεπτά στο κρεβάτι για να συνέλθετε από τη μέθη. Απαγορεύεται η οδήγηση για τις επόμενες ώρες και καλό είναι να συνοδεύεστε από έναν δικό σας άνθρωπο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών και Συγγενών: «Αλκοόλ και ουσίες στη διπολική διαταραχή»

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 02/06/2023 και ώρα 19:00-21:00, θα διεξαχθεί η Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών & Συγγενών, με κεντρικό θέμα «Το Aλκοόλ και οι Oυσίες ως συννοσηρότητες στη Διπολική Διαταραχή».

Η γλώσσα της αποδοχής: Πως να ακούτε ώστε να σας μιλάνε τα παιδιά σας

Η γλώσσα της αποδοχής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανοιχτούν. Τους δίνει την ελευθερία να μοιραστούν τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους.

Επίσχεση ούρων: Πότε απαιτεί άμεση αντιμετώπιση

Τη χρόνια επίσχεση ούρων μπορεί να μην την καταλαβαίνει πάντα ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια.