Κολονοσκόπηση: τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την εξέταση

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου. Ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε την εξέταση.

Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση για άντρες και γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί συστήνουν να γίνεται μία πρώτη εξέταση περίπου στα 45 μας χρόνια στο πλαίσιο της πρόληψης. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, τότε ο γιατρός θα σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την εξέταση αυτή.

-Τι είναι η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν παθήσεις του παχέος εντέρου. Η διάγνωσή της είναι ακριβείας και επιτρέπει στο γιατρό να πάρει υλικό για βιοψία κατά τη διάρκειά της. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα από το εσωτερικό του εντέρου, σε μια ειδική οθόνη.

-Τι χρειάζεται να γίνει πριν την εξέταση

Ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει μια ειδική προετοιμασία με λήψη καθαρτικού για να «αδειάσει» εντελώς το έντερο πριν την κολονοσκόπηση. Οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν την εξέταση Δευτέρα ώστε να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία το Σαββατοκύριακο.

-Πώς γίνεται η εξέταση

Η κολονοσκόπηση γίνεται στο ιατρείο. Αρχικά ο γιατρός θα σας πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ενδοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση γίνεται συνήθως με μέθη, η οποία θα σας χορηγηθεί με ενδοφλέβιο ορό, οπότε λογικά δεν θα καταλάβετε τίποτε.

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε θέση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για να διευκολυνθεί η κίνηση του ενδοσκοπίου.

-Μετά την κολονοσκόπηση

Θα χρειαστεί να παραμείνετε μερικά λεπτά στο κρεβάτι για να συνέλθετε από τη μέθη. Απαγορεύεται η οδήγηση για τις επόμενες ώρες και καλό είναι να συνοδεύεστε από έναν δικό σας άνθρωπο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.

Στοματική υγεία και καρκίνος του στόματος: Γιατί είναι αναγκαία η αυτοεξέταση;

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι καίριος. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.