Κοψίματα: πως δεν θα αφήσουν σημάδι

Ένα κόψιμο ή μια γρατσουνιά είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανά πάσα στιγμή. Το αν θα μείνει ουλή ή όχι, εξαρτάται, συχνά, από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί.

Είτε συνέβη στην κουζίνα σας, είτε στην εξοχή, ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να σας αφήσει «αλώβητους». Ενώ οι ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις ή πάνω στις αρθρώσεις, όπως γόνατα και αγκώνες, είναι δύσκολο να αποφευχθούν, οι ουλές που προκαλούνται από μικρής σημασίας κοψίματα και γρατζουνιές μπορούν να γίνουν λιγότερο αισθητές όταν αντιμετωπίζεται σωστά η πληγή στο σπίτι.

4 απαραίτητα βήματα

  1. Πλύνετε απαλά την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες. Εφαρμόστε βαζελίνη προκειμένου να διατηρηθεί ενυδατωμένη την πληγή και να μην δημιουργήσει «κακάδι». Οι πληγές που ξεραίνονται χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Η βαζελίνη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει έτσι ώστε η ουλή να μην γίνει μεγάλη, βαθιά ή να προκαλεί φαγούρα. Εάν καθαρίζετε την πληγή καθημερινά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριακές αλοιφές.
  1. Μετά τον καθαρισμό του τραύματος και την εφαρμογή βαζελίνης ή παρόμοιας αλοιφής, καλύψτε την πληγή με ένα συγκολλητικό επίδεσμο. Αλλάξτε τον επίδεσμο καθημερινά για να διατηρήσετε την πληγή καθαρή. Για μεγαλύτερες γρατζουνιές, πληγές, εγκαύματα ή τραύματα με επίμονη ερυθρότητα, η υδρογέλη ή τα φύλλα γέλης σιλικόνης μπορεί να είναι χρήσιμα.
  1. Αν η πληγή σας απαιτεί ράμματα, ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τη φροντίδα του τραύματος και το πότε πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ουλής.
  1. Μετά την επούλωση του τραύματος, εφαρμόστε στην περιοχή αντηλιακό  (SPF 30 ή υψηλότερο) όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Αυτό μπορεί να μειώσει την κοκκινωπή ή καφέ απόχρωση και να βοηθήσει να ξεθωριάσει η ουλή πιο γρήγορα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».