Οργανώστε την κουζίνα σας και χάστε κιλά

Η ακατάστατη κουζίνα «ανοίγει» την όρεξη υποστηρίζουν οι ειδικοί

Τα ακατάστατα και χαοτικά περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσουν στρες, οδηγώντας σας στην κατανάλωση περισσότερων παχυντικών σνακ, σύμφωνα με μελέτη.

Θέλετε να χάσετε βάρος (ή να το διατηρήσετε); Βάλτε την κουζίνα σας σε τάξη! Μια μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Cornell Food and Brand Lab, δείχνει ότι οι γεμάτες κουζίνες ωθούν την  κατανάλωση 65 περισσότερων θερμίδων, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες κλήθηκαν να περιμένουν ένα άλλο πρόσωπο σε μια ακατάστατη κουζίνα – με εφημερίδες στο τραπέζι, πιάτα στο νεροχύτη και το τηλέφωνο να χτυπάει- ενώ άλλες σε μια οργανωμένη και ήσυχη κουζίνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έτρωγαν διπλάσιες ποσότητες μπισκότων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περίμεναν στην ίδια κουζίνα όταν ήταν οργανωμένη και με ησυχία. Και στις δύο κουζίνες υπήρχαν μπολ με μπισκότα, κράκερ και καρότα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Lenny Vartanian, PhD., αναπληρωτή καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, το να είσαι σε ένα χαοτικό περιβάλλον και να αισθάνεσαι εκτός ελέγχου είναι κακό για τις δίαιτες. Φαίνεται να οδηγεί τους ανθρώπους στη σκέψη ότι « Όλα τα άλλα είναι εκτός ελέγχου, οπότε γιατί να μην είμαι κι εγώ;». Ο ίδιος εικάζει ότι πιθανότατα να ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες.

Όταν, δε, ζητήθηκε από ορισμένες συμμετέχουσες, πριν από την είσοδο στο δωμάτιο, να γράψουν για μια εποχή που η ζωή τους ήταν εκτός ελέγχου και σε άλλες για μια περίοδο που είχαν τον έλεγχο, η τελευταία ομάδα μπήκε στο χαοτικό δωμάτιο έχοντας την αίσθηση του ελέγχου και κατανάλωσε περίπου 100 λιγότερες θερμίδες από ό, τι εκείνη που αισθάνονταν εκτός ελέγχου, πριν από την είσοδο.

Σύμφωνα με τον Brian Wansink, διευθυντή του Cornell Food and Brand Lab, στη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι ο διαλογισμός ως ένας τρόπος διατήρησης του ελέγχου, θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένους να αντισταθούν στα τσιμπολογήματα στην κουζίνα, ίσως να είναι πιο εύκολο να διατηρούν την κουζίνα τους τακτοποιημένη και καθαρή.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 101 γυναίκες, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environment and Behavior.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση για θέματα μεταμόσχευσης από ειδικούς επιστήμονες του ΑΠΘ

Εθελοντική αιμοδοσία και δράση ενημέρωσης για θέματα μεταμόσχευσης από ειδικούς επιστήμονες διοργανώνει η Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2023.

Προσβάσιμα τα καταστήματα του Πειραιά στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (Ε.Σ.Π.)  ανακοινώνει μια σημαντική κοινωνική δράση, που διευκολύνει την υποδοχή ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στα καταστήματά του.

Κινητή Μονάδα Μαθησιακών Δυσκολιών και ΔΕΠΥ από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει από το 2020 μια Κινητή Μονάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Στήριξη και Συμβουλευτική για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη ΔΕΠ-Υ» σε παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό.