Κρίση πανικού ή έμφραγμα; Κοινά συμπτώματα, διαφορετική αντιμετώπιση

Η κρίση πανικού και το έμφραγμα παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε εύκολα τις δύο καταστάσεις. Καθημερινά, πολλοί πάσχοντες με κρίση πανικού καταλήγουν στα έκτακτα περιστατικά ενός νοσοκομείου φοβούμενοι ότι παθαίνουν έμφραγμα.

Μια κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από ένα έντονο αίσθημα άγχους που προκύπτει απροσδόκητα και εκδηλώνεται με μια σειρά από σωματικά συμπτώματα και από έναν ξαφνικό, έντονο φόβο απώλειας του ελέγχου ή της καταστροφής, παρόλο που δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 10 ανθρώπους μπορεί να βιώσει κρίσεις πανικού κάποια στιγμή στη ζωή του έπειτα από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός. Όσοι εκδηλώνουν συχνά κρίσεις πανικού, ενδέχεται να πάσχουν από διαταραχή πανικού, ένα είδος αγχώδους διαταραχής. Η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία αλλά είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται όταν ένα τμήμα της καρδιάς δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή αποφράσσεται κάποια από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου. Το έμφραγμα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και όταν συμβεί, απαιτείται η άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα, καθώς το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Κοινά συμπτώματα της κρίσης πανικού και του εμφράγματος:

  • Πόνος στο στήθος
  • Ταχυπαλμία
  • Δύσπνοια
  • Ιδρώτας
  • Αίσθημα καύσου στο στήθος
  • Zαλάδα
  • Ναυτία

Ωστόσο, παρά τα κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν οι δύο καταστάσεις, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να τις διακρίνει, καθώς το έμφραγμα του μυοκαρδίου απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Στην κρίση πανικού ο πόνος περιορίζεται συνήθως στην περιοχή του στήθους και υποχωρεί έπειτα από λίγα λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, που εμφανίζεται ξαφνικά, μετά από έντονο άγχος.

Στην κρίση πανικού ο πόνος είναι οξύς, με μικρή διάρκεια και ένταση και ο ασθενής αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά υπερβολικά γρήγορα, να χτυπά σαν «τρελή».

Στο έμφραγμα ο πόνος, εκτός από την περιοχή του στήθους, συχνά αντανακλά και σε άλλα μέρη του σώματος,  όπως για παράδειγμα στο αριστερό χέρι ή ώμο, στη γνάθο, στο λαιμό. Στο έμφραγμα ο πόνος είναι οξύς, προκαλεί την αίσθηση ότι κάτι πολύ βαρύ πιέζει το στήθος και συχνά συνοδεύεται από έντονο αίσθημα καούρας ή καύσου πίσω από το στέρνο.

Σε αντίθεση με την κρίση πανικού όπου ο πόνος διαρκεί λίγο, στο έμφραγμα διαρκεί περισσότερο και εκδηλώνεται με υφέσεις και εξάρσεις, δηλαδή μπορεί να είναι εξαιρετικά ανυπόφορος και μετά να μειώνεται η έντασή του.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου συχνά εκδηλώνεται μετά από άσκηση ή σωματική καταπόνηση, κάτι που δεν ισχύει στις κρίσεις πανικού, οι οποίες συνήθως εκδηλώνονται μετά από μια έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Ένα έμφραγμα συνήθως δεν εμφανίζεται ξαφνικά και αναπάντεχα. Πολλές φορές πριν από ένα έμφραγμα έχουν προηγηθεί επεισόδια στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη καρδιά και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.

Αν έχετε συχνά πόνους στο στήθος, πρέπει να πάτε άμεσα στον γιατρό σας. Εάν το έχετε ήδη κάνει και ο γιατρός σας έχει ήδη αποκλείσει ότι πάσχετε από κάποια καρδιακή πάθηση, τότε είναι πιθανό τα συμπτώματα που αισθάνεστε να οφείλονται σε κρίση πανικού ή σε άγχος.

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε πόνο στο στήθος ή άλλα έντονα συμπτώματα, μην το ρισκάρετε να κάνετε οι ίδιοι τη διάγνωση. Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να διαγνώσει με ασφάλεια εάν πάθατε κρίση πανικού ή έμφραγμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.

Κυστική Ίνωση: Σε λειτουργία η πρώτη Γραμμή Υποστήριξης Ασθενών στην Ελλάδα

Η Γραμμή Υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης “Απεριόριστη Ανάσα” είναι η πρώτη εθνική Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα που απευθύνεται στοχευμένα στην νόσο και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση στους ασθενείς.

Υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Webinar για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου

Στο Webinar οι εισηγητές θα εστιάσουν στη σημασία των τιμών της χοληστερόλης και στον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Στην καθημερινότητα αυτών των ασθενών ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει εξέχουσα σημασία.