Πόσες φορές η μυρωδιά των croissants από τη γωνία δεν μας έχουν οδηγήσει έξω από τη βιτρίνα ενός φούρνου; Συμβαίνει το ίδιο και με το παραδοσιακό σταφιδόψωμο; Στο διατροφικό μας μικροσκόπιο και σήμερα θα αναλύσουμε τη θρεπτική αξία ξεχασμένων ελληνικών γεύσεων, που έχουμε αντικαταστήσει με food trends της εποχής.
Το σταφιδόψωμο είναι ένα είδος ψωμιού ημίγλυκο, φτιαγμένο με σταφίδες και αρωματισμένο με κανέλα. Νηστίσιμο και υγιεινό σνακ για όλη την οικογένεια και όλες τις ώρες, πρωϊνό, δεκατιανό ή απογευματινό, για το σπίτι, τη βόλτα, τη δουλειά, για τα παιδιά στο σχολείο ιδανικό και για vegan διατροφή που περιέχει μόλις 285 θερμίδες!
✅Η υψηλή διατροφική του αξία οφείλεται στις σταφίδες (πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, Φυτικές ίνες, Ασβέστιο, Βιταμίνη Β6),
κανέλα (Φυτικές ίνες, Μαγγάνιο, Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία),
ελαιόλαδο (Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία, Βιταμίνες Κ, Ε, Μονοακόρεστα λιπαρά).
✅Υπάρχει και η light εκδοχή του χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης στη παρασκευή του και κάποιο είδος γλυκαντικής ουσίας (προαιρετικά καθώς οι σταφίδες καλύπτουν την αίσθηση γλυκύτητας) ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
✅Croissant το πλέον σύμβολο της γαλλικής κουζίνας, είναι αρτοσκεύασμα που έχει σαν βάση του το αλεύρι και το βούτυρο σε μεγάλη ποσότητα (ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί τη σφολιάτα).
✅Οι θερμίδες ακόμη και για το απλό croissant βουτύρου εκτοξεύονται λόγω της ποσότητας βουτύρου που χρησιμοποιείται στη βάση της παρασκευής του, πόσο μάλλον αν του προσθέσουμε κρέμα, μαρμελάδα ή πραλίνα ο συνδυασμός αυτός γίνεται θερμιδικά εκρηκτικός!💥Ενδεικτικά λοιπόν ένα croissant με πραλίνα περιέχει 413 θερμίδες.
☝Στην παραπάνω αναμέτρηση, το παραδοσιακό σταφιδόψωμο αποδεικνύεται διατροφικά πιο θρεπτικό και υπερτερεί από το νόστιμο μεν αλλά θερμιδογόνο δε κρουασάν!
Να θυμάστε: τιποτε δεν απαγορεύεται στο διαιτολόγιο μας! φυσικά και υπάρχει χώρος και για τα δυο αυτά γλυκίσματα στο διαιτολόγιο μας…αλλά με μέτρο!