Κύστη κόκκυγος: μια συχνή ανδρική πάθηση που απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση

Η κύστη κόκκυγος είναι μια συχνή φλεγμονώδης πάθηση η οποία προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες, εξαιτίας την έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της κύστης. Η θεραπευτική αντιμετώπισή της εξαρτάται από το στάδιο εξέλιξης της νόσου.

Γράφει ο Βασίλειος Κοντοστόλης MD,MSc,PHD (c), Γενικός Χειρουργός

Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται υποδορίως στην περιοχή του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Η φλεγμονή αυτή συνήθως προκαλείται από την εισχώρηση τριχών μέσα στο δέρμα, γι’ αυτό αποκαλείται αλλιώς και τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και κατά την εμβρυϊκή ηλικία.

Άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή ή τα επαγγέλματα που επιβάλλουν να κάθεται ο εργαζόμενος για αρκετή ώρα και η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας.

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να προκύψει είτε με τη μορφή χρόνιας φλεγμονής, είτε με τη μορφή οξέως αποστήματος. Το απόστημα που δημιουργείται είναι συχνά αρκετά επώδυνο, ενώ αν παροχετευτεί από μόνο του, μπορεί να δημιουργήσει συρίγγιο, το οποίο συνδέει την κύστη με τους δερματικούς πόρους, προκαλώντας εκροή υγρού.

Τα συμπτώματα που προκαλεί μια κύστη κόκκυγος μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να ξεκινήσει με την εμφάνιση μιας μικροσκοπικής διόγκωσης που μοιάζει με σπυράκι, ή να δημιουργήσει μια επώδυνη και μεγάλη σε μέγεθος φλεγμονώδη μάζα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:

  • Εκροή υγρού που μπορεί να περιέχει πύον ή αίμα
  • Εμφάνιση οιδήματος, ερυθρότητας και διόγκωσης στην περιοχή
  • Πόνος
  • Πυρετός, κακουχία και ναυτία εξαιτίας της φλεγμονής

Η θεραπεία για μια κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Αν έχει δημιουργηθεί οξύ απόστημα, τότε συνιστάται η διάνοιξη αυτού και η παροχέτευση του πύου, με σκοπό να υποχωρήσει η φλεγμονή και ο πόνος. Σε αυτή την περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται η κύστη στο σύνολό της, αλλά σκοπός είναι ο καθαρισμός της αποστηματικής κοιλότητας για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Σε περίπτωση που η κύστη κόκκυγος έχει δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή, κλειστή ή ημίκλειστη τεχνική, ανάλογα με το αν ο χειρουργός κρίνει σκόπιμο να αφήσει το τραύμα ανοιχτό ώστε να επουλωθεί από μόνο του ή να πραγματοποιήσει συρραφή της τομής με ράμματα. Σκοπός της επέμβασης είναι η ολική αφαίρεση της κύστης, των γειτονικών πόρων και των συριγγίων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής. Το χειρουργείο πραγματοποιείται συνήθως με τη χορήγηση τοπικής ή ραχιαίας αναισθησίας.

Πλέον έχει επικρατήσει η χρήση τεχνολογιών όπως το laser για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Με αυτό τον τρόπο η κύστη κόκκυγος αφαιρείται πλήρως ταυτόχρονα με τους συριγγώδεις πόρους, χωρίς να αφήνονται υπολείμματα. Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μελλοντικής υποτροπής. Η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη, αναίμακτη, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Απευαισθητοποίηση: Η θεραπεία που νικά τις αλλεργίες

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο για να απαλλαγεί ένας αλλεργικός από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά συχνά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προδιαβήτης: O «προθάλαμος» του διαβήτη

Αν και ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από τo στάδιο του προδιαβήτη πριν από την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Η γλώσσα της αποδοχής: Πως να ακούτε ώστε να σας μιλάνε τα παιδιά σας

Η γλώσσα της αποδοχής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανοιχτούν. Τους δίνει την ελευθερία να μοιραστούν τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους.