spot_imgspot_img

Κύστη ωοθήκης: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η κύστη ωοθήκης; Τι μπορεί να την προκαλέσει; Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης εξηγεί…

Τι είναι η κύστη ωοθήκης;

Η κύστη ωοθήκης είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση που απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρά τη συχνότητά τους, οι κύστεις είναι τις περισσότερες φορές καλοήθεις σχηματισμοί και δεν προκαλούν λόγο ανησυχίας. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και διαγιγνώσκονται κατά τον ετήσιο υπερηχογραφικό έλεγχο στο γυναικολογικό ιατρείο.

Ειδικά την περίοδο της εφηβείας, ενδέχεται να δημιουργούνται κύστεις ωοθήκης, οι οποίες υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγάλων κύστεων, αυτές πρέπει να παρακολουθούνται, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο κακοήθειας.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια κύστη ωοθήκης;

Μια κύστη σχετίζεται με την αδυναμία της ωορρηξίας, είτε με παθολογικές καταστάσεις, όπως π.χ. η ενδομητρίωση. Σε περιπτώσεις που επηρεάζεται η γονιμότητα, ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής μπορεί να προκαλέσει ωορρηξία ή ακόμα και να προχωρήσει σε χειρουργείο, συνήθως λαπαροσκοπικά.

Πώς είναι η κύστη και πού ακριβώς εντοπίζεται;

Μια κύστη αποτελεί στην ουσία έναν σάκο με υγρό που δημιουργείται εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κάθε μήνα στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η κύστη ωοθήκης είναι συνήθως μικρή (σε μέγεθος φασολιού), αλλά μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη, οπότε να χρειάζεται χειρουργική φροντίδα.

Οι κύστεις που εντοπίζονται στις ωοθήκες βρίσκονται μέσα ή εφάπτονται σε αυτές. Στην περίπτωση που παρατηρούνται μικρές και πολλές κύστεις, τότε γίνεται λόγος για πολυκυστικές ωοθήκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα για την κύστη ωοθήκης;

Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα. Άλλωστε, οι περισσότερες κύστεις είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο, μια γυναίκα με κύστη ωοθήκης, ενδέχεται να παρατηρήσει πόνο και αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας. Επίσης, είναι πιθανό το αίσθημα πληρότητας/«φουσκώματος» ή ακόμα και αιμορραγία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης περιλαμβάνει την κλασσική γυναικολογική εξέταση, πιθανές εξετάσεις αίματος και φυσικά υπερηχογράφημα. Ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό, προηγούμενες παθολογικές καταστάσεις και τις προσωπικές σας ανάγκες, ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κύστη ωοθήκης;

Εφόσον μια κύστη ελεγχθεί και γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει μια συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία για την κύστη συνήθως περιλαμβάνει απλά αναμονή ή τη χορήγηση αντισυλληπτικών φαρμάκων που στοχεύουν στον έλεγχο των ορμονών.

Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αναρρόφηση της κύστης ή ακόμα και αφαίρεσή της. Με την αναρρόφηση, ο ιατρός καταφέρνει να συλλέξει το περιεχόμενο της κύστης και έπειτα αυτό να δοθεί για κυτταρολογική εξέταση. Στη συνέχεια και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνει αφαίρεση της κύστης λαπαροσκοπικά, δηλαδή με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης

Πριν από την επέμβαση, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις αιματολογικά και υπερηχογραφικά, ώστε να παρατηρηθούν ύποπτες ενδείξεις για οποιαδήποτε κακοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ιατρός πραγματοποιεί μια τομή cm στον αφαλό, από όπου εισάγει το λαπαροσκόπιο. Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου, εντοπίζει την κύστη και την προσεγγίζει με ακρίβεια, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω υγιείς ιστοί. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να προχωρήσει αρχικά σε αναρρόφηση της κύστης και έπειτα στην αφαίρεσή της, φροντίζοντας για τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας. Η κύστη, έπειτα, αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Μετά την αφαίρεση της κύστης, ο γυναικολόγος ελέγχει ότι η επέμβαση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, χωρίς να υπάρχει αιμορραγία. Ύστερα, η περιοχή ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Η κύστη ωοθήκης μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Γυναίκες, οι οποίες μένουν έγκυες έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση ενδέχεται να εμφανίσουν κάποια κύστη στις ωοθήκες τους. Εάν η κύστη ωοθήκης τείνει να αυξάνει σε μέγεθος όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, τότε μπορεί να γίνει αναρρόφησή της. Κατά τη διαδικασία αυτή, η γυναίκα παραμένει ξύπνια και ο ιατρός φροντίζει τόσο για την ασφάλειά της όσο και του εμβρύου.

Είναι, επίσης, πιθανό η κύστη ωοθήκης μιας εγκύου να υποχωρήσει από μόνη της, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν επιπλοκές. Για αυτό, ο υπέρηχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση και έλεγχο της κύστης.

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης εξειδικεύεται στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική και την Εξωσωματική Γονιμοποίηση . Ο ιατρός είναι διπλωματούχος Ρομποτικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής (Strasbourg, France) και Μαιευτικού – Γυναικολογικού Υπερηχογραφήματος. Παράλληλα, παρουσιάζει πολυετή εμπειρία στη χειρουργική και μη χειρουργική αντιμετώπιση κύστεων ωοθήκης φροντίζοντας για τη διασφάλιση της γυναικείας γονιμότητας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;