spot_imgspot_img

5 λάθη που κάνετε στο περπάτημα και πώς να τα αποφύγετε

Νομίζατε πως το να περπατάτε είναι μια απλή διαδικασία; Κι όμως, κάνετε πολλά λάθη που αγνοείτε.

Δικαιολογημένα η πιο δημοφιλής άσκηση

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να βάλετε τη γυμναστική στο καθημερινό σας πρόγραμμα, χωρίς παράλληλα να το παρακάνετε, δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά: το περπάτημα είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να γυμνάζετε το σώμα σας. Επιπλέον, το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο είναι ένας ασφαλής τρόπος να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας, σωματικά αλλά και ψυχικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του περπατήματος, είναι το γεγονός ότι μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε, χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή ρούχα, αν και, ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο με υποστήριξη του πέλματος, θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό. Το περπάτημα απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια. Αν έχετε κιόλας έναν διάδρομο στο σπίτι, δεν χρειάζεται καν να βγείτε έξω.

Το περπάτημα επίσης είναι σπουδαία άσκηση και για ανθρώπους με προβλήματα στις αρθρώσεις, και γενικότερα για όλους τους ανθρώπους, καθώς η απλότητά του και η ποικιλία στην ταχύτητα και στην ένταση, το κάνει ιδανικό σχεδόν για κάθε πάθηση ή νόσημα.

Παρόλα αυτά, θα σας φανεί παράξενο το ότι όλοι κάνετε λάθη στο περπάτημα και μάλιστα πολλά. Αυτά τα λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Πάμε να δούμε τα συχνότερα από αυτά:

Να φοράτε τα λάθος παπούτσια

Όσον αφορά την αποφυγή τραυματισμού, είναι απαραίτητο να φοράτε ένα ζευγάρι παπούτσια που να είναι βολικά στο περπάτημα, ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα στα πόδια. Οι γιατροί προτείνουν ανατομικά, ορθοπεδικά ή αθλητικά παπούτσια με σόλα, ενώ επισημαίνουν και την χρήση του σωστού μεγέθους. Αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να φορούν λάθος νούμερο παπούτσια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο πόδι, στα νύχια και γενικότερο πόνο στην περιοχή.

Να κουνάτε τα χέρια σας υπερβολικά πολύ, ή λίγο

Χρησιμοποιείστε τα πάνω άκρα σας έτσι ώστε να βοηθήσετε το υπόλοιπο σώμα στο περπάτημα. Καθώς περπατάτε, κουνήστε τα χέρια σαν αντίβαρο στην κίνηση των ποδιών σας, και φυσικά συγχρονίστε το αντίθετο χέρι και πόδι. Προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί και να κουνάτε τα χέρια σας σταθερά και αποφασιστικά.

Να κάνετε πολύ μεγάλα βήματα

Όταν περπατάτε, καλό είναι να μην κάνετε πολύ μεγάλα βήματα, έτσι ώστε να διατηρείτε το κέντρο βάρους του σώματός σας. Σίγουρα, μπορείτε να ανοίξετε το βήμα σας σε ένα βαθμό, αλλά μη το παρακάνετε, καθώς έτσι χάνετε την σταθερότητα και την ισορροπία σας, και καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια στο να φρενάρετε το σώμα σας κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα βήμα.

Να περπατάτε υπερβολικά χαλαρά

Δεν είπε κανείς ότι το περπάτημα πρέπει να είναι αναγκαστικά γρήγορο και έντονο. Το να περπατάτε χαλαρά αποτελεί κι αυτό άσκηση του σώματός σας, αλλά όχι αν καταβάλετε την ελάχιστη προσπάθεια. Αυτό που θέλετε είναι να αυξήσετε τον ρυθμό της καρδιάς σας έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του περπατήματος. Παρατηρήστε την αναπνοή σας για να σας καθοδηγήσει στην προσπάθεια που καταβάλλετε.

Να ξεχνάτε να ενυδατώνεστε

Το συγκεκριμένο λάθος εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, καλό είναι να κουβαλάτε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό ή ενεργειακό ποτό αν πηγαίνετε για περπάτημα άνω των 30 λεπτών. Σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες το αντίστοιχο όριο είναι στη μία ώρα. Μην πίνετε πάρα πολύ νερό κατά τη διάρκεια, μικρές και συχνές γουλιές είναι πιο βοηθητικές για να περπατάτε πιο εύκολα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.