spot_imgspot_img

Ο Λύκος επηρεάζει ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανα του σώματος

Το 87% των ασθενών με λύκο αναφέρουν ότι η ασθένεια έχει επηρεάσει ένα ή περισσότερα κύρια όργανα ή συστήματα του οργανισμού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης παγκόσμιας έρευνας.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και όργανα  προκαλώντας  φλεγμονή και έντονο πόνο.

Η φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του σώματος, όπως τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τα κύτταρα του αίματος, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες. Ο λύκος συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί, διότι τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της.

Σύμφωνα με μεγάλη παγκόσμια έρευνα που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ενημέρωση για τον Λύκο Lupus Europe , στην πλειοψηφία των ασθενών με Λύκο, η ασθένεια επηρεάζει ένα ή περισσότερα όργανα του οργανισμού τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ασθενείς με λύκο από περισσότερες από 100 χώρες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι, εξαιτίας της ασθένειας, επηρεάστηκαν πολλά όργανα του οργανισμού τους,  με μέσο όρο τα τρία όργανα.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα όργανα που προσβλήθηκαν από τον λύκο είναι το δέρμα (60%) και τα οστά (45%) και ακολουθούν οι νεφροί (36%), το γαστρεντερικό/πεπτικό (34%), τα μάτια (31%) και το κεντρικό νευρικό σύστημα (26%).

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 53% νοσηλεύτηκε εξαιτίας της βλάβης των οργάνων που προκλήθηκε από λύκο, ενώ στο 42% ο θεράπων ιατρός τους ενημέρωσε ότι έχουν μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων λόγω του λύκου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι η επίδραση του Συστηματικού  Ερυθηματώδη Λύκου στον οργανισμό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του 89% των ασθενών. Συγκεκριμένα:

  • Συμμετοχή σε κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες (59%)
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας (38%)
  • Ανικανότητα προς εργασία / ανεργία (33%)
  • Οικονομική ανασφάλεια (33%)
  • Προβλήματα κίνησης ή μεταφοράς (33%)

Ο λύκος συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί, διότι τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;