spot_imgspot_img

9 λόγοι να πάτε στον καρδιολόγο

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν από τις βασικές αιτίες θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αλλά, πώς μπορείτε να προσδιορίσετε τον κίνδυνο σας; Και, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο;

  1. Αν αντιμετωπίζετε πόνο ΄δυσφορία στο στήθος

Ενώ ο πόνος στο στήθος έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οποιαδήποτε εμφάνιση ενόχλησης στο στήθος θα πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό για να αποκλειστούν εντελώς προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά σας.

  1. Αν είστε καπνιστής

Είτε είστε καπνιστής είτε καπνίζατε στο παρελθόν, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου . Το κάπνισμα καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη συσσώρευση πλάκας και δυνητικά προκαλεί επικίνδυνες θρομβώσεις.

  1. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση δείχνει τη δύναμη της ροής του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς περνά μέσα από αυτά. Όταν αυτή είναι πολύ υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρτηρίες μπορεί να καταστραφούν ή να στενέψουν.

  1. Όταν έχετε διαβήτη

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών μπορούν όχι μόνο να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά. Επιπλέον, όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία.

  1. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Το σώμα παράγει τόσο καλή (HDL) όσο και κακή (LDL) χοληστερόλη. Ενώ η κακή χοληστερόλη συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η καλή χοληστερόλη έχει τη δυνατότητα να την απομακρύνει για να διασπαστεί και να αποβληθεί από το σώμα. Όταν τα επίπεδα της LDL γίνονται πολύ υψηλά ή η HDL κυμαίνεται πολύ χαμηλά, η ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή και την καρδιακή υγεία.

  1. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανή ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων . Έχοντας έναν συγγενή πρώτου βαθμού που αντιμετώπισε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα αυξάνονται οι πιθανότητες να την εκδηλώσετε και εσείς. Επιπλέον, καταστάσεις που συχνά οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επίσης γενετικές.

  1. Αν έχετε προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια μέλλουσα μητέρα εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πάθηση έχει συνδεθεί με τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, καθιστώντας την εγκυμοσύνη την πιο επικίνδυνη περίοδο για την καρδιά μιας γυναίκας αν εξαιρέσει κανείς τα μετεμμηνοπαυσιακά έτη.

  1. Παθήσεις και προβλήματα των ούλων

Τα προβλήματα στα ούλα (π.χ. αιμορραγία) συνοδεύονται από φλεγμονή, μια σημαντική απειλή για την καρδιά σας. Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας παράγονται και βλαβερά βακτήρια. Όταν αυτά τα βακτήρια εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος, η προκύπτουσα φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα όργανα του σώματος μεταξύ αυτών και την καρδιά.

  1. Αν έχετε πόνους στα πόδια ή πρήξιμο

Οι πόνοι στα πόδια, ειδικά αυτοί που σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα, θα μπορούσαν να είναι σημάδι θρομβώσεων στα πόδια που προκαλούνται από νόσο της περιφερικής αρτηρίας (PAD) . Η PAD συνδέεται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο με ακρωτηριασμούς και αναπηρίες, αλλά και με εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Το πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κυκλοφορίας στις φλέβες που προκαλούν κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ συχνές, αλλά οι συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές είναι πολλές και διαφορετικές. Εάν κάποιος από τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω ισχύει για εσάς, η παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σας θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;