Έχετε ποτέ αναρωτηθεί “γιατί πεινάω συνέχεια;” Το αίσθημα της πείνας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από θερμίδες. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που σας κάνουν να πεινάτε συνεχώς.

Κατάθλιψη

Ένας λόγος που ευθύνεται για το συνεχές αίσθημα πείνας που νιώθετε, μπορεί να είναι η ψυχολογική σας κατάσταση. Το φαγητό αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή υπερβολικό στρες. Αυτό οφείλεται μερικώς και στο ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, έχουν χαμηλές ποσότητες σεροτονίνης, της ορμόνης που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι. Έτσι, τρώγοντας νόστιμα και λιπαρά φαγητά, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, ο οργανισμός σας παράγει περισσότερη σεροτονίνη, και νιώθετε χαρούμενοι, επειδή φάγατε. Μην το παρακάνετε, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά, οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης.

Στρες

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται όταν είστε αγχωμένοι, σας δημιουργεί ένα αίσθημα πείνας, ενώ στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν έχει ανάγκη να φάτε κάτι. Η κορτιζόλη ουσιαστικά, λέει στον εγκέφαλό σας ότι δεν έχετε χορτάσει, με αποτέλεσμα να πεινάτε ξανά.

Υπερθυρεοειδισμός (Δείτε εδώ)

Αν νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι, τρώτε περισσότερο απ’ ότι συνήθως και παρ’ όλα αυτά, χάνετε κιλά, λογικά ευθύνεται η αυξημένη παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή σας. Η αυξημένη παραγωγή ορμονών, επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, και έτσι αισθάνεστε πεινασμένοι.

Παχυσαρκία

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού οδηγεί στην αύξηση του βάρους σας. Σε ένα φαύλο κύκλο, η παχυσαρκία μπορεί σας προκαλεί το αίσθημα της πείνας όλη την ώρα. Το παραπανίσιο λίπος που έχει συγκεντρωθεί στο σώμα σας, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, ανοίγοντάς σας, έτσι, την όρεξη. Ουσιαστικά, η παχυσαρκία μπορεί να σας κάνει πιο πεινασμένους από έναν άνθρωπο με υψηλό μεταβολισμό και κανονικό βάρος.

Υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας, προκαλούνται με πολλούς τρόπους. Από το να παραλείπετε γεύματα, μέχρι προβλήματα που μπορεί να έχετε στο πάγκρεας. Το αποτέλεσμα όμως, είναι το ίδιο: πείνα. Το σώμα σας, σας ζητάει περισσότερο φαγητό για να αυξήσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σας.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 δημιουργεί ανωμαλίες στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, προκαλώντας έναν ατελείωτο κύκλο πείνας. Ουσιαστικά, το να το παρακάνετε με τη ζάχαρη, μπορεί να σας προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πείνα. Αν πεινάτε συνεχώς, προσπαθήστε να κρατάτε τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας σταθερά, αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες και τις επεξεργασμένες τροφές.

Διαβάστε ακόμα: Πείνα μετά το γεύμα: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Περίοδος

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορούν να σας οδηγήσουν να φάτε όλο το ταψί με το παστίτσιο. Σε αυτή την περίοδο, οι γυναίκες νιώθουν εξαντλημένες και αφυδατωμένες, και ως εκ τούτου, το σώμα τους ζητάει μια ανάσα θερμίδων για να ανταπεξέλθει.

Φάρμακα

Η αυξημένη όρεξη μπορεί επίσης να αποτελεί απόρροια παρενέργειας κάποιου φαρμάκου, ή φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα στεροειδή και τα κορτιζονούχα φάρμακα, πολλές φορές σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα, αλλά να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας αλλάξει τη συνταγή.

Αφυδάτωση

Το αίσθημα της πείνας, ίσως στην πραγματικότητα να είναι αίσθημα δίψας. Όταν είστε αφυδατωμένοι, και πριν σας δημιουργηθεί το αίσθημα της δίψας, μπορεί να νιώσετε πεινασμένοι, και να μπερδευτείτε. Γι’ αυτό, ξεκινήστε τη μέρα σας με πολύ νερό και να κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι, καταναλώνοντας συνολικά 1,5-2,5 λίτρα νερό την ημέρα.

Αϋπνία

Αν δεν κοιμάστε το προτεινόμενο 7ωρο ή 8ωρο, και αντ’ αυτού κοιμάστε πολύ λιγότερες ώρες κάθε βράδυ για αρκετό καιρό, ο οργανισμός σας θα δυσκολευτεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα σας όταν ξυπνάτε, με αποτέλεσμα, να πεινάτε πολύ και να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού για πρωινό.