Πότε ένα παιδί πρέπει να κάνει Mantoux;

Η δοκιμασία Mantoux (Mαντού) δεν είναι εμβόλιο όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά ένα δερματικό τεστ που γίνεται για να διαπιστωθεί αν κάποιο άτομο έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Με μια πολύ λεπτή βελόνα ο γιατρός βάζει ελάχιστα την μύτη της βελόνας στο δέρμα του αντιβραχίωνα, στο μέσο δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στον αγκώνα και τον καρπό, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα μικρό εξόγκωμα ίδιου μεγέθους με μια μεγάλη φακή. Στη συνέχεια ο γιατρός εγχέει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης από το βακτήριο της φυματίωσης, γνωστή και ως καθαρμένη φυματίνη, κάτω από το δέρμα του βραχίονα.

Η ανάγνωση του αποτελέσματος γίνεται μετά από 48-72 ώρες από την στιγμή που έγινε το τεστ. Το τεστ είναι θετικό όταν υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή της ένεσης με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 χιλιοστά. Θετική Mantoux σημαίνει ότι το παιδί μολύνθηκε από το μικρόβιο της φυματίωσης, όχι όμως απαραίτητα ότι νοσεί από φυματίωση εκείνη τη στιγμή. Μετά από μια  θετική διάγνωση Mantoux είναι αναγκαίο να γίνει ακτινογραφία θώρακα, βασικές εξετάσεις αίματος και το σημαντικότερο, να γίνει δοκιμασία Mantoux και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Όταν η δοκιμασία Mantoux είναι αρνητική τότε ο γιατρός, αν το κρίνει αναγκαίο και το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία, μπορεί στη συνέχεια να του κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG).

Πότε είναι αναγκαίο να κάνει Mantoux ένα παιδί;

-Πριν από το εμβόλιο Μ-Μ-R (ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας), σε ηλικία 12-13 μηνών.

-Πριν από το εμβόλιο της φυματίωσης (ΒCG) στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

– Σε περίπτωση που ήρθε σε επαφή με άτομο που νοσεί από φυματίωση.

-Σε περίπτωση που άλλο παιδί στο στενό περιβάλλον έχει θετική Μantoux

-Σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε πως το παιδί πάσχει ή έχει συμπτώματα φυματίωσης.

-Όταν διαπιστωθεί επαφή του παιδιού με ενήλικο που νοσεί με φυματίωση και η Μantoux που έκανε το παιδί είναι αρνητική, το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 45-60 μέρες.

– Παιδιά που ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου για φυματίωση θα πρέπει να το κάνουν ανά 2-3 χρόνια, έως ότου πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος.

-Σε περίπτωση που το παιδί έζησε σε χώρα με υψηλή επίπτωση φυματίωσης περισσότερο από 4 εβδομάδες.

-Τα παιδιά μεταναστών από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.