spot_imgspot_img

Σοκολάτα: μαύρη ή γάλακτος

Και τώρα κάτι που αφορά τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας (chococholics) …και βάζω και τον εαυτό μου μέσα! ☝Μαύρη σοκολάτα ή γάλακτος; Ποια να προτιμώ;

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Phd


⚡️Αναφορικά με τις θερμίδες, η γάλακτος υπερτερεί ελαφρώς, καθώς αποδίδει λιγότερες!
❗️Για να δουμε όμως τι συμβαίνει και με τα θρεπτικά τους συστατικά:
ℹ️Η σοκολάτα γάλακτος αποτελείται από  λιγότερο κακάο (10-50%), βούτυρο, γάλα, και περισσότερη ζάχαρη.
🍬Έτσι, περιέχει περισσότερα σάκχαρα σε σύγκριση με την μαύρη, και αποτελεί λιγότερο καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους σταθερά.
ℹ️Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο (70-85%) σε διάφορα ποσοστά, βούτυρο, λιγότερη ζάχαρη και καθόλου γάλα.
📍Λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κακάο, η σοκολάτα αυτή περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως Μαγνήσιο, Σίδηρο, Μαγγάνιο, Χαλκό κ.α. αλλά και περισσότερες φυτικές ίνες.
📍Επίσης, το κακάο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονόλες και οι κατεχίνες, που μας  βοηθάνε στην διαχείριση του οξειδωτικού στρες.
✅Για περισσότερα λοιπόν θρεπτικά συστατικά, προτιμάμε σοκολάτα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.

💁🏻‍♂️Συμβουλή: Όσες περισσότερες θερμίδες έχει η σοκολάτα, τόσο μικρότερη ποσότητα χρειαζόμαστε για να πάρουμε τη γεύση και την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε 😉
Και τώρα κλατι που αφορά τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας (chococholics) …και βάζω και τον εαυτό μου μέσα! 😉
☝Μαύρη σοκολάτα ή γάλακτος? Ποια να προτιμώ;

⚡️Αναφορικά με τις θερμίδες, η γάλακτος υπερτερεί ελαφρώς, καθώς αποδίδει λιγότερες!
❗️Για να δουμε όμως τι συμβαίνει και με τα θρεπτικά τους συστατικά:
ℹ️Η σοκολάτα γάλακτος αποτελείται από  λιγότερο κακάο (10-50%), βούτυρο, γάλα, και περισσότερη ζάχαρη.
🍬Έτσι, περιέχει περισσότερα σάκχαρα σε σύγκριση με την μαύρη, και αποτελεί λιγότερο καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους σταθερά.
ℹ️Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο (70-85%) σε διάφορα ποσοστά, βούτυρο, λιγότερη ζάχαρη και καθόλου γάλα.
📍Λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κακάο, η σοκολάτα αυτή περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως Μαγνήσιο, Σίδηρο, Μαγγάνιο, Χαλκό κ.α. αλλά και περισσότερες φυτικές ίνες.
📍Επίσης, το κακάο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονόλες και οι κατεχίνες, που μας  βοηθάνε στην διαχείριση του οξειδωτικού στρες.
✅Για περισσότερα λοιπόν θρεπτικά συστατικά, προτιμάμε σοκολάτα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.

💁🏻‍♂️Συμβουλή: Όσες περισσότερες θερμίδες έχει η σοκολάτα, τόσο μικρότερη ποσότητα χρειαζόμαστε για να πάρουμε τη γεύση και την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε 😉

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;