Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων αργότερα

Οι μεσήλικες άνθρωποι που έχουν ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις με συντρόφους, φίλους και συναδέλφους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Όσο λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις έχει κανείς γενικά στη μέση ηλικία, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάσχει από διάφορες χρόνιες παθήσεις κατά την τρίτη ηλικία. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε όσες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα ενός ανθρώπου και στην σωματική και ψυχική υγεία του.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, με επικεφαλής τους καθηγητές Σιαολίν Σου και Γκίτα Μίσρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής «General Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.700 άτομα 45-50 ετών στην αρχή της έρευνας (το 1996), που παρακολουθούνταν στη συνέχεια ανά τριετία για τα επόμενα 20 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το 58% συσσώρευσαν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες. Αυτό αφορούσε κατ’ αναλογία περισσότερο τους ανθρώπους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, μικρότερου εισοδήματος, υπέρβαρους, σωματικά αδρανείς και καπνιστές.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός ικανοποίησης από τις διαπροσωπικές σχέσεις (έγινε σχετική αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων), τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος χρονίων παθήσεων. Σε σύγκριση με όσους είχαν το υψηλότερο επίπεδο ψυχικής ικανοποίησης, εκείνοι με το μικρότερο επίπεδο είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.