Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο ωφελεί την υγεία αλλά ενισχύει και την ανδρική γονιμότητα

Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία αλλά ενισχύει και τη γονιμότητα σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως υπογόνιμο χαρακτηρίζεται ένα ζευγάρι όταν δεν έχει επιτυχή εγκυμοσύνη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ενός έτους. Η υπογονιμότητα επηρεάζει περισσότερα από 186 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 15-20% όλων των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας μέσα από μελέτη που διενέργησε διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα, καθιστώντας την μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική για ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής ενισχύουν την γονιμότητα και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης των ζευγαριών. Ως μεσογειακή διατροφή ορίζεται η διατροφή εκείνη που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά, γιαούρτι, τυρί και άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρι, κοτόπουλο ή αυγά. Αντίθετα, τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε μικρές ποσότητες.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Evangeline Mantzioris, «η επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αυτό μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για το ζευγάρι. Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς έδειξαν ότι η υιοθέτηση μια αντιφλεγμονώδους δίαιτας που περιλαμβάνει πολλά πολυακόρεστα ή «υγιεινά» λιπαρά, φλαβονοειδή (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος-μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει τη γονιμότητα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά στις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. Η τροποποίηση της διατροφής είναι μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη γονιμότητα. Αντίθετα, η δυτική διατροφή, η οποία δεν περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι πλούσια σε λιπαρά και νάτριο, έχει συνδεθεί με περισσότερες φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.

https://www.mdpi.com/journal/nutrients

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.