Το μητρικό γάλα αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη διατροφή των βρεφών

“Το μητρικό γάλα αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη διατροφή των βρεφών, επειδή είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στο να καλύπτει τις ανάγκες τους”», επισημαίνει η διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής – Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθηγήτρια ΑΠΘ Ελισάβετ Διαμαντή, με αφορμή το 4ο Κλινικό Φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού, που διοργανώνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό, ενώ για την προαγωγή του θηλασμού θεωρείται κομβικός ο ρόλος των καλά ενημερωμένων επαγγελματιών υγείας. Αυτοί, λοιπόν, και ειδικά οι παιδίατροι, πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν και να προάγουν ασφαλείς και υποστηρικτικές συνθήκες στις μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν. Η πανδημία της Covid-19 επηρέασε αρνητικά την προαγωγή του θηλασμού. Επιβεβαίωσε όμως, για ακόμη μία φορά, πόσο θαυμαστός είναι αυτός ο “ζωντανός ιστός” στην προστασία της υγείας των βρεφών», σημειώνει η κ. Διαμαντή.

Το 4ο Κλινικό Φροντιστήριο Θηλασμού έχει ως θέμα τις «Κατευθυντήριες οδηγίες προαγωγής μητρικού θηλασμού & χορήγησης μητρικού γάλακτος στην κλινική πράξη – CDC 2022», διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, όπως νεογνολόγοι,  παιδίατροι,  μαιευτήρες, μαίες και διαιτολόγοι.

Οι εργασίες του Φροντιστηρίου θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου (8:00-16:00) και στη διάρκειά τους οι επιστήμονες της Κλινικής θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την επιβίωση και σωστή ανάπτυξη  των νεογνών, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Να σημειωθεί ότι στη Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική-ΜΕΝΝ στο Παπαγεωργίου λειτουργεί από το 2019 Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, που εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τροφή για τα βρέφη χάρη στη δωρεά μητέρων που έχουν περίσσευμα γάλακτος.

Στην ιστοσελίδα https://www.milkbank.gr/, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν έγκυρη πληροφόρηση για τη λειτουργία της  Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος και να ενημερωθούν για τις δράσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».