Μόλυβδος και προστασία των εργαζομένων: Πράσινο φως της ΕΕ για νέες οριακές τιμές

Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τα οριακά επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τα κατά πέντε φορές.

Οι εργαζόμενοι προστατεύονται πλέον καλύτερα. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, η ΕΕ αναθεωρεί τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του και τις μειώνει κατά πέντε φορές. Αυτές οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα και μπορούν επίσης να βλάψουν το νευρικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Η δηλητηρίαση από µόλυβδο πραγµατοποιείται βασικά µε δύο τρόπους:

-Αναπλέοντας µολυβδούχους ατµούς, καπνούς ή και σκόνη.

-Καταπίνοντας σκόνη µολύβδου.

Οι κυριότερες πηγές επαγγελµατικής έκθεσης στον µόλυβδο και τις ενώσεις του είναι:

-Οι εργασίες εξόρυξης, χύτευσης και τήξης του µετάλλου.

-Η παραγωγή και χρήση µολυβδούχων χρωµάτων και βερνικιών.

-Η παραγωγή και χρήση σµάλτων για την κεραµική.

-Η παραγωγή και συντήρηση συσσωρευτών (µπαταριών αυτοκινήτων).

-Η παραγωγή και χρήση µολυβδούχων ηλεκτροδίων για συγκολλήσεις.

-Η παραγωγή κρυστάλλων και υαλικών.

-Η παραγωγή µολυβδούχων κραµάτων για σφαίρες και σκάγια.

-Οι τυπογραφικές εργασίες µε µολυβδούχα στοιχεία.

-Οι εργασίες φανοποιείας και επιδιόρθωσης µηχανών αυτοκινήτου.

-Η χρήση του µολύβδου σαν σταθεροποιητικό στην βιοµηχανία πλαστικών.

-Η παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων.

Οι νέες τιμές

Η πρόσφατη οδηγία αποτελεί το πρώτο νομοθέτημα της ΕΕ που καθορίζει οριακές τιμές για τις διισοκυανικές ενώσεις, μια ομάδα επιβλαβών ουσιών στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένοι σήμερα 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και δερματοπάθειες.

Η εγκριθείσα οδηγία αναθεωρεί τις εξής οριακές τιμές για τον μόλυβδο:

-Οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης, από 0,15 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο (0,15mg/m3) σε 0,03mg/m3.

-Βιολογική οριακή τιμή, από 70 μικρογραμμάρια ανά 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (70µg/100ml) σε 15µg/100ml (30 µg/100ml μέχρι το 2028).

Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στα οστά και απελευθερώνεται αργά στο κυκλοφορικό σύστημα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εγκριθείσα οδηγία, οι εργαζόμενοι που έχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα λόγω έκθεσης που σημειώθηκε πριν τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα υποβάλλονται σε τακτική ιατρική παρακολούθηση. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται παρουσία μολύβδου, θα πρέπει τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους να ακολουθούν πτωτική τάση.

Για την προστασία από τις τοξικές για την αναπαραγωγή επιπτώσεις του μολύβδου, θα εφαρμοστούν για τα μέτρα ιατρικής παρακολούθησης χαμηλότερες οριακές τιμές (4,5 μg/100 ml) όσον αφορά εργαζόμενες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η οδηγία θεσπίζει επίσης οριακές τιμές για τις διισοκυανικές ενώσεις:

-Συνολική οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης στα 6µg NCO/m3 (10 µg/m3 μέχρι το 2028).

-Οριακή τιμή βραχυχρόνιας έκθεσης στα 12µg NCO/m3 (20 µg/m3 μέχρι το 2028).

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να θεσπίσουν τις νέες οριακές τιμές και τα περαιτέρω προστατευτικά μέτρα που ορίζονται στην οδηγία, προσαρμόζοντας την εθνική τους νομοθεσία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.