Πως μπορώ να περιορίσω την εξέλιξή της μυωπίας στο παιδί μου;

Η μυωπία είναι μία κοινή πάθηση των ματιών σε παιδιά, κυρίως στις ηλικίες  6 έως 14 ετών. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί, ιδίως εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η μυωπία δεν μπορεί να αντιστραφεί, ωστόσο όπως μας εξηγεί στη συνέχεια η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μαρία Μποσινάκη,  υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή και ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μυωπικός μέχρι το 2050.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η μυωπία οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα και σε γενετικούς παράγοντες. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής των παιδιών, που σε συνδυασμό με την ανατομία του οφθαλμού, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Η παρατεταμένη λοιπόν κοντινή εργασία, ειδικά σε tablets και κινητά και η μείωση του χρόνου απασχόλησης σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους παίζουν σημαντικό ρόλο.

Επομένως, για να μειώσουμε την εξέλιξη της μυωπίας συστήνεται:

-90 λεπτά δραστηριότητας σε εξωτερικό χώρο ημερησίως όπου το παιδί έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη μακρινή του όραση και να έρθει σε επαφή με το φυσικό φως της ημέρας.

-Περιορισμός της παρατεταμένης κοντινής εργασίας ιδίως μπροστά σε υπολογιστές. Αυτό σημαίνει: καθόλου έκθεση για παιδιά μικρότερα των 2 ετών, μέχρι 1 ώρα την ημέρα για παιδιά 2-5 ετών και μέχρι 2 ώρες την ημέρα για παιδιά 5-18 ετών.

-Ετήσιος προληπτικός έλεγχος. Η πρώτη εξέταση στον οφθαλμίατρο είναι αναγκαίο να γίνει μέχρι τα 3-4 έτη και στη συνέχεια 1 ή 2 φορές ετησίως.

Οι συστάσεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα παιδιά που εμφανίζουν μυωπία σε μικρή ηλικία, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλότερων βαθμών μυωπίας

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Κολυμπώ για τον Αυτισμό»: 3ος φιλανθρωπικός αγώνας κολύμβησης της Race For Autism Gr

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race For Autism GR διοργανώνει το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 τον 3ο φιλανθρωπικό αγώνα κολύμβησης «Κολυμπώ για τον Αυτισμό».

«Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι»: Δωρεάν webinar από το Σωματείο Eliza

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού διοργανώνει δωρεάν webinar επιμόρφωσης γονέων με τίτλο «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι», με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.