spot_imgspot_img

Γονίδιο πιθανόν να ευθύνεται για την ανορεξία και τη βουλιμία

Μια γενετική μετάλλαξη φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η νευρική ή ψυχογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή διαταραχή πρόσληψης τροφής με  υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με έρευνες θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες ψυχιατρικές καταστάσεις αφού το 5-20% των ασθενών θα πεθάνει, λόγω επιπλοκών της ασθένειας.

Η ανορεξία είναι μια κατάσταση «αυτο-επιβαλλόμενης» πείνας κατά την οποία το άτομο, ενώ έχει υπερβολικά χαμηλό βάρος θεωρεί ότι είναι παχύσαρκο και χρειάζεται να αδυνατίσει. Έτσι, μπαίνει σε μια διαδικασία να μην τρώει για να χάσει βάρος ή να προσπαθεί να αποβάλει την τροφή με διάφορους τρόπους. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με αρχική διάγνωση ανορεξίας θα αποδειχθούν αργότερα βουλιμικοί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carver College of Medicine της Αϊόβα ανακάλυψαν, μέσα από μελέτη που έγινε σε ποντίκια, ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ESRRA (oestrogen-related receptor alpha gene) στον εγκέφαλο ρυθμίζονται από τα ενεργειακά αποθέματα. Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης εμφάνιζαν ακραίες αλλαγές συμπεριφοράς παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία, όπως ψυχαναγκαστική συμπεριφορά,  κοινωνικές διαταραχές και μειωμένη διάθεση να καταναλώσουν υψηλής περιεκτικότητας λιπαρές τροφές όταν πεινούσαν.

«Ήταν γνωστό εδώ και καιρό, ότι περίπου το 50% – 70% του κινδύνου εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής είναι κληρονομικός, ωστόσο η ταυτότητα των γονιδίων που μεσολαβούν ήταν άγνωστη. Η έρευνα αυτή αναγνωρίζει το γονίδιο ESRRA ως ένα από αυτά που είναι πιθανό να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας ή νευρικής βουλιμίας. Κοινωνικοί παράγοντες, όπως τα δυτικά πρότυπα για το σωματικό βάρος, συμβάλλουν στον εναπομείναντα μη-γενετικό κίνδυνο εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών» επεσήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Michael Lutterat.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Report.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;