Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά: ο ρόλος της διατροφής

Η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά είναι η μη ηθελημένη απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί πρόβλημα όταν το παιδί έχει 2 τουλάχιστον επεισόδια νυχτερινής ενούρησης μέσα στον ίδιο μήνα καθώς και όταν  το παιδί είναι μεγαλύτερο των 5 ετών.

Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η διατροφή. Η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  μας εξηγεί ποιες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν και «συντηρούν» την νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά.

Η νυχτερινή ενούρηση δεν είναι πάθηση, αλλά μια κατάσταση που είναι φυσιολογική σε  παιδιά ηλικίας 2 ή 3 ετών, εφόσον σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να ελέγχουν πλήρως συνειδητά την κύστη τους και δεν έχει ωριμάσει ακόμη η λειτουργία της ούρησης.

Η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά προβληματίζει όταν αυτή συμβαίνει σε ηλικίες άνω των 5 ή 6 ετών και σε συχνότητα 2 τουλάχιστον επεισοδίων νυχτερινής ενούρησης μέσα σε 1 μήνα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15%-25% των παιδιών ηλικίας άνω των 5 ετών παγκοσμίως αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης.

Ορισμένες τροφές καθώς και διατροφικές συνήθειες έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάσταση της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά. Ειδικότερα:

-Η κατανάλωση νερού και υγρών 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

-Η κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών τύπου cola ή τσάι που περιέχουν καφεΐνη 2-3 ώρες πριν τον ύπνο γιατί η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες.

-Η κατανάλωση σοκολάτας 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, γιατί το κακάο επίσης περιέχει κάποιο ποσοστό καφεΐνης.

-Η κατανάλωση εσπεριδοειδών και φρούτων με μεγάλη περιεκτικότητα νερού 2-3 ώρες πριν τον ύπνο όπως το καρπούζι ή το πεπόνι.

-Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος το οποίο επίσης είναι υδαρές, ακριβώς πριν τον ύπνο.

-Η κατανάλωση τροφών με υψηλά επίπεδα χρωστικών και γλυκαντικών ουσιών 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν διουρητική δράση.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών πριν τον ύπνο δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί μπορεί να δώσει σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Το μάλωμα και οι φωνές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης γιατί αυξάνουν σημαντικά το άγχος και τα αισθήματα ανασφάλειας των παιδιών. Ο καθησυχασμός, η υπομονή και η στήριξη, λειτουργούν πάντα υποστηρικτικά.

Εάν η νυχτερινή ενούρηση επιμένει, ο ειδικός ουρολόγος και ο παιδίατρος, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Μην αμελείτε να ζητήσετε βοήθεια και από ειδικό παιδοψυχολόγο για να αντιληφθείτε το είδος, το ύφος και την σοβαρότητα του άγχους του παιδιού σας, ώστε να το βοηθήσετε αποτελεσματικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Eyes of Light: Δωρεάν εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας για άτομα με εμπειρία καρκίνου

Η θεραπευτική φωτογραφία αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων του Eyes of Light. Είναι ο πρώτος φορέας που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο στην κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα.

«Μαθαίνοντας μαζί»: Βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Το βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος «Μαθαίνοντας μαζί» του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιείται στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Tροχαία Συμβάντα

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της 17ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά διοργανώνουν Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία συμβάντα.