Τι ρόλο παίζει το ύψος στην παιδική παχυσαρκία;

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να εξελιχθεί σε παχύσαρκο είναι η κακή διατροφή από μικρή ηλικία. Τώρα ομάδα Αμερικανών ερευνητών εντόπισε και έναν άλλον παράγοντα που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι γονείς.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα παιδιά που έχουν σχετικά αυξημένο για την ηλικία τους ανάστημα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία στο μέλλον.

Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 2,8 εκατομμυρίων παιδιών. Τα παιδιά είχαν αρχικά αξιολογηθεί στην ηλικία των 2 και των 13 ετών. Όταν επαναξιολογήθηκαν  τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ψηλότερα παιδιά είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με τα παιδιά με χαμηλότερο ανάστημα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των πιο αδύνατων παιδιών στην αρχή της μελέτης, η συχνότητα της παχυσαρκίας κατά τη δεύτερη εξέταση ήταν πέντε φορές υψηλότερη στα ψηλότερα παιδιά συγκριτικά με τα κοντύτερα (3,1% έναντι 0,6%). Μεταξύ των βαρύτερων παιδιών στην αρχή, τα αντίστοιχα ποσοστά επικράτησης της παχυσαρκίας ήταν 89,5% έναντι 53,4%.

Η σχέση μεταξύ μεγαλύτερου ύψους και παχυσαρκίας στη δεύτερη εξέταση ήταν η ισχυρότερη στα παιδιά που στην πρώτη εξέταση ήταν μικρότερα των 7 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr. David S. Freedman,  «καθώς περίπου το ήμισυ αυτής της συσχέτισης είναι ανεξάρτητη από τον αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού, το ύψος μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια παιδιά θα γίνουν παχύσαρκα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Obesity.        https://www.obesity.org/

                                                                  

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα