Ο ΟΑΣΘ εξοπλίζει τα μεγάλα σταθμαρχεία με απινιδωτές

Σε Οργανισμό – πρότυπο κατά της καρδιακής ανακοπής  μετατρέπεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ο οποίος εξοπλίζει τα μεγάλα σταθμαρχεία, τα αμαξοστάσια και τα γραφεία του με απινιδωτές.

Οι απινιδωτές εγκαθίστανται σε σημεία όπου βρίσκεται καθημερινά μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αλλά και επιβατών. «Προχωρήσαμε στην προμήθεια και εγκατάσταση απινιδωτών σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπου καθημερινά συναθροίζονται εργαζόμενοι, επιβάτες και γενικότερα πολίτες», σημειώνει ο Διευθυντής Διοίκησης του ΟΑΣΘ κ. Δημήτρης Παπαγιάννης.

Όπως εξηγεί, «οι απινιδωτές εγκαταστάθηκαν στα δύο αμαξοστάσια του Οργανισμού, στη Σταυρούπολη και στον Φοίνικα, στα τέσσερα μεγαλύτερα σταθμαρχεία του ΟΑΣΘ, δηλαδή στον Υπεραστικό Σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία», στον Ν. Σ. Σταθμό, στην Πλατεία Ελευθερίας και στον Α. Σ. ΙΚΕΑ, καθώς και στα γραφεία του Οργανισμού, στην Αλεξάνδρου Παπαναστασίου.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε εκπαίδευση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για την χρήση των απινιδωτών οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως εύχρηστοι. Συγκεκριμένα, πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους απινιδωτές ακόμα και κάποιος που δεν έχει καταρτιστεί, καθώς πρόκειται για μηχανήματα με απλές φωνητικές οδηγίες χρήσης, που γίνονται αντιληπτές από όλους», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης.

Οι απινιδωτές που προμηθεύτηκε ο ΟΑΣΘ είναι φορητοί, δουλεύουν με μπαταρία, είναι απλοί στη χρήση, διαθέτουν φωνητικές και οπτικές οδηγίες χρήσης, καθώς και οδηγίες για την εκτέλεση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στην ελληνική γλώσσα και είναι συμβατοί με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Ελπίζουμε ότι οι απινιδωτές θα χρησιμοποιηθούν μόνον για λόγους κατάρτισης και ότι θα παραμείνουν αχρείαστοι και για το προσωπικό του Οργανισμού, και για τους επιβάτες, αλλά και για οποιονδήποτε», καταλήγει ο Διευθυντής Διοίκησης του ΟΑΣΘ κ. Δ. Παπαγιάννης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, εφόσον οι παρευρισκόμενοι ξεκινήσουν άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και κάνουν έγκαιρα χρήση του απινιδωτή, μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα επιβίωσης μέχρι και στο 90%.  Σε αντίθετη περίπτωση, εάν κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κάνει ΚΑΡΠΑ ή χρήση του απινιδωτή, το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.