Τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης από τον καπνό

Ειδικοί από 30 χώρες και 6 ηπείρους θα συναντηθούν στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο τους αναφορικά με τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό.

Η SCOHRE, για έκτη διαδοχική χρονιά,  διοργανώνει το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ελλάδα. Ειδικοί επιστήμονες από30 χώρες και 6 ηπείρους θα συναντηθούνε στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο τους αναφορικά με τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό.

Η SCOHRE, μια διεθνής Επιστημονική Ένωση ανεξάρτητων  επιστημόνων – εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα επιδιώκει έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να συμβάλει σε μια καλύτερη προσέγγιση της επιβάρυνσης από το κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η SCOHRE πιστεύει ότι οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τη στρατηγική της μείωσης της βλάβης. Παρότι η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι δύο αποτελεσματικότερες και οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις στην ιατρική, η χρήση εναλλακτικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου θα πρέπει να ενθαρρύνεται, πέρα από τα παραδοσιακά μέτρα της διακοπής του τσιγάρου και της πρόληψης του καπνίσματος.

Αν και δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερα στοιχεία στη βιβλιογραφία ότι η μείωση της βλάβης από τον καπνό (THR) μπορεί να βοηθήσει όσους δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα, υπάρχει ακόμη αντίσταση στην ενσωμάτωση στρατηγικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό για την καταπολέμηση των ζημιογόνων επιπτώσεων του καπνίσματος.

Ο κύριος στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να προσδιορίσει διεξοδικότερα τι χρειάζεται ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη από τη στρατηγική μείωσης της βλάβης. Άλλοι στόχοι του συνεδρίου είναι να συζητηθούν οι απειλές για τη δημόσια υγεία εάν η THR αποκλεισθεί, να συζητηθούν τρόποι διάδοσης της γνώσης που ήδη υπάρχει και πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης των ιθυνόντων πολιτικών υγείας, των κανονιστικών αρχών αλλά και του κοινού όπου θα εξηγούνται τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης.

Η συζήτηση γύρω από την μείωση της βλάβης από τον καπνό θα διεξαχθεί σε 8 στρογγυλά τραπέζια και 4 κεντρικές ομιλίες από ειδικούς παγκοσμίου εμβέλειας.  Η Marewa Glover (ΝέαΖηλανδία) θα αναλύσει τα αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία -χώρας πρωτοπόρου στη ρύθμιση των νεότερων προϊόντων καπνού-, νομοθεσία που ενσωματώνει την THR.

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Έλληνας ερευνητής, θα αναλύσει τον έλεγχο του καπνίσματος τον 21ο αιώνα από κοινωνική και ηθική οπτική, ενώ η Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία) θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις για τους κανονισμούς σχετικά με τη Μείωση της Βλάβης στον Καπνό στην Ασία. Ο Andrzej Fal (Πολωνία) θα αναπτύξει το πώς μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα, με τη βοήθεια εργαλείων δημόσιας υγείας καθώς και οικονομικών μέσων.

Θεωρητικά, οι πολιτικές στηρίζονται σε δεδομένα και σε αξίες. Όσον αφορά τα επιστημονικά ζητήματα, μια επιτυχημένη βασιζόμενη σε τεκμήρια πολιτική (“evidence-based policy making”) θα πρέπει να αξιοποιεί πειστικά δεδομένα προκειμένου να μεταφράσει σύνθετα επιστημονικά στοιχεία σε απλές ιστορίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του 6ουΣυνεδρίου, η διείσδυση των στρατηγικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό στις πολιτικές δημόσιας υγείας είναι περιορισμένη και είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα ξεπεραστεί η αντίσταση απέναντι στα τεκμήρια που ωστόσο ολοένα αυξάνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές οργανώσεις που ασχολούνται με τη μείωση της βλάβης από τον καπνό θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια του Summit για να συζητήσουν στρατηγικές, να μοιραστούν τις καλές πρακτικές και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να διαδώσουν τη διαθέσιμη γνώση, να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, όπου θα εξηγούνται τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της SCOHRE Καθηγητής Ιγνάτιος Οικονομίδης, «γνωρίζουμε ότι όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους ασθενείς έχουμε καλύτερες εκβάσεις, όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους γιατρούς και φορείς της δημόσιας υγείας έχουμε καλύτερα ενημερωμένους ασθενείς και όταν έχουμε καλύτερα ενημερωμένους πολιτικούς έχουμε αποτελεσματικότερες πολιτικές».

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν ανακοινώσεις βασικής και κλινικής έρευνας σε πέντε συνεδρίες. Το ισχυρό μήνυμα που θα εκπέμψει το Συνέδριο είναι ότι τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα οφείλονται στον καπνό και όχι στη νικοτίνη, και ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης χωρίς καύση είναι πιο ασφαλής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Summit για να δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα, τους Ομιλητές και να εγγραφείτε: www.nosmokesummit.org, https://www.nosmokesummit.org/registration/.

Επίσημη γλώσσα του Summit είναι τα Αγγλικά. Η εγγραφή σας είναι δωρεάν και θα λάβετε απαντητικό μήνυμα με τον κωδικό παρακολούθησής σας. Ο κωδικός για τους δωρεάν εγγεγραμμένους στο συνέδριο είναι: 6thSummit.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".