Δείχνει η ομάδα αίματος από ποιες παθήσεις κινδυνεύουμε;

Είναι δυνατόν η ομάδα αίματος να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής πάθησης; Σύμφωνα με τα ευρήματα πολλών ερευνών κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανό.

Γράφει η Χριστίνα Τσίγαλου MD, PhD, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Επ. Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ

Η ομάδα αίματος μας συντροφεύει από την στιγμή της γέννησης μας, δεν αλλάζει ποτέ, ενώ την χρειαζόμαστε άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις και όταν θέλουμε να προσφέρουμε αίμα σε κάποιον συνάνθρωπο.

Γνωρίζετε όμως ότι εκτός από τον βασικό της ρόλο στις μεταγγίσεις αίματος, μπορεί να σχετίζεται ορισμένες φορές με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων νοσημάτων; Ας δούμε με ποιες παθήσεις φαίνεται ότι συνδέεται η ομάδα αίματος μας:

-Καρδιακές Παθήσεις

Έρευνες δείχνουν πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο. Πιθανώς υπάρχει σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης και της λιποπρωτείνης LDL που εμφανίζουν στο αίμα τους.

Καρκίνος Γαστρεντερικού Συστήματος ( στομάχι και πάγκρεας)

Εμφανίζονται συχνότερα σε όσους ανήκουν στις ομάδες αίματος Α,Β όπως και στην ΑΒ (κυρίως στην Α ομάδα για τον καρκίνο του στομάχου), ίσως γιατί έχουν χαμηλά ποσοστά ανίχνευσης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που σχετίζεται με την εμφάνιση φλεγμονής και έλκους.

– Ικανότητα Μνήμης

Κάποιες έρευνες να κάνουν λόγο για δυσλειτουργία της μνήμης πιο συχνά σε όσους ανήκουν στην ομάδα ΑΒ. Μένει αρκετός δρόμος βέβαια για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

-Άγχος και Στρες

Όσοι ανήκουν στην Α ομάδα αίματος φαίνεται να εμφανίζουν πιο συχνά υψηλότερα επίπεδα Κορτιζόλης, γνωστής και ως Ορμόνης του Στρες κάτι που ενδεχομένως τους δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στο να αντιμετωπίσουν αγχωτικές διαδικασίες και καταστάσεις.

-Ελονοσία

Αν ανήκετε στην Ο ομάδα φαίνεται ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να μολυνθείτε από τσίμπημα κουνουπιού που φέρει το παράσιτο που αναπτύσσεται στο αίμα και προκαλεί Ελονοσία.

-Έλκη του Γαστρεντερικού Συστήματος

Πρόκειται για εξελκώσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν ακόμα και σε αιμορραγία εάν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως να είναι πιο συχνά σε όσους ανήκουν στην Ο ομάδα αίματος.

-Θρόμβοι στην Φλεβική Κυκλοφορία

Σε όσους ανήκουν στις ομάδες αίματος Α,Β και ΑΒ φαίνεται να είναι πιο συχνές οι φλεβικές θρομβώσεις και η πνευμονική εμβολή.

-Εγκεφαλικά Επεισόδια

Οι πιθανότητες εμφάνισης Εγκεφαλικού Επεισοδίου αυξάνουν εάν ανήκετε στην ΑΒ ομάδα αίματος. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο σχετίζεται με τις αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αγγειακό σύστημα.

-Γονιμότητα

Σε δημοσιευμένη έρευνα φαίνεται πως γυναίκες με μικρότερο αριθμό υγιών ωαρίων είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην Ο ομάδα αίματος από κάποια άλλη. Βέβαια περισσότερες μελέτες απαιτούνται για να αποδειχθεί.

-Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε όσους ανήκουν στις ομάδες αίματος Α και Β χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση για αυτό.

-Προσδόκιμο Επιβίωσης

Μάλλον οι πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο είναι με το μέρος σας αν ανήκετε στη Ο ομάδα αίματος πιθανόν λόγω της μικρής συχνότητας εμφάνισης καρδιακών και φλεβικών παθήσεων.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΙΟΝΗ: Στο πλευρό των ατόμων με καρδιοπάθεια αλλά και των φροντιστών τους

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στις 15:30, την 6η ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους”. 

Παγωτά: Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους 

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ζάχαρη, λίπος, πρωτεΐνες. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις.

Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών και Συγγενών: «Αλκοόλ και ουσίες στη διπολική διαταραχή»

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 02/06/2023 και ώρα 19:00-21:00, θα διεξαχθεί η Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών & Συγγενών, με κεντρικό θέμα «Το Aλκοόλ και οι Oυσίες ως συννοσηρότητες στη Διπολική Διαταραχή».