Υπολογίστε on-line πόσο πρέπει να κοιμάται το παιδί σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «μυστικό» για να ξυπνήσουν τα παιδιά με καλή διάθεση είναι να πάνε τη σωστή ώρα στο κρεβάτι τους. Και το νωρίτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο.

Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνδρομή γιατρών και ειδικών στον ύπνο, μπορεί να προσδιορίσει ποια είναι η καλύτερη ώρα για να στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους στην… Dream land.

Εισάγοντας την ηλικία του παιδιού και την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει, ο Υπολογιστής Ύπνου για Παιδιά (ηλικίας τεσσάρων έως 18 ετών) καθορίζει την καλύτερη στιγμή για να βάλουν οι γονείς τα παιδιά τους στο κρεβάτι, παρέχοντας, ωστόσο, παραπάνω από μία επιλογές.

https://www.hillarys.co.uk/static/kids-sleep-calculator/

Η ιδανική ώρα ύπνου βασίζεται στη διάρκεια του κύκλου ύπνου του παιδιού, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο που χρειάζεται για να πέσει σε βαθύ ύπνο (14 λεπτά για το μέσο παιδί).

Μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από άλλα. Έτσι, οι γονείς καλούνται να επιλέξουν την ώρα του ύπνου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δικού τους παιδιού.

Η πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου Lucy Shrimpton, από τη Βρετανία, εξηγεί: «Όποια και αν είναι η διάρκεια του ύπνου, η αφύπνιση σε μια στιγμή που δεν διακόπτει έναν βαθύ ύπνο, εγγυάται το καλύτερο ξεκίνημα για την ημέρα».

Όπως εξηγεί, οι κύκλοι του ύπνου αποτελούνται από τον REM και τον μη REM ύπνο. Όταν ο κύκλος τελειώνει μπαίνουμε σε ένα στάδιο πιο ελαφριού ύπνου και έτσι αισθανόμαστε φυσικά ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξυπνήσουμε.

Αν ξυπνήσουμε ενώ βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο, ενώ δηλαδή φυσιολογικά δεν είμαστε σε  φάση αφύπνισης του κύκλου, είναι πιο πιθανό να αισθανόμαστε ζαλισμένοι,  ενώ μπορεί να προκληθεί αποπροσανατολισμός και σύγχυση.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι προβληματισμοί, σχετικά με  τα αποτελέσματα του υπολογιστή ύπνου και το κατά πόσον «τέλεια» απάντηση μπορεί να παράγει. Κι αυτό, γιατί ενώ βασίζεται σε επιστημονικές θεωρίες, υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν μπορεί να υπολογίσει. Για παράδειγμα, ο χρόνος που χρειάζεται το κάθε παιδί για να αποκοιμηθεί μπορεί να ποικίλει. Η επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας, από το σύνολο των αποτελεσμάτων, έχει επίσης μεγάλη σημασία.

«Η ώρα κατάκλισης πρέπει να είναι σωστή τόσο για τον κύκλο του ύπνου, όσο και για την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το παιδί για την ηλικία του», καταλήγει η Shrimpton.

Συνιστώμενες ώρες ύπνου, ανά ηλικία, από το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF)

Ηλικία Ώρες
0-3 μηνών 14-17
4-11 μηνών 12-15
1-2 ετών 11-14
3-5 ετών 10-13
6-13 ετών 9-11
14-17 ετών 8-10

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική στην ψηφιακή εποχή

Τη συμμετοχή της στο Μεσογειακό Συνέδριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής – MEDomfs 2023, ανακοινώνει η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ). Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι "Η Ψηφιακή Εξέλιξη στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική".

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν.

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.