Τα ύποπτα συμπτώματα στην όραση των παιδιών

 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Καϊάφας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, FEBO 

Το βασικό που οφείλουν να προσέξουν οι γονείς είναι πράγματα που κάνει το παιδί τους ασυναίσθητα, τα οποία όμως θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι δεν βλέπει επαρκώς. Τέτοια είναι για παράδειγμά το να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή να κρατάει πολύ κοντά στα μάτια το βιβλίο, το τάμπλετ ή το κινητό όταν διαβάζει κάτι. Ακόμη, χαρακτηριστικές είναι οι δυσκολίες στο σχολείο, που ενίοτε αντιλαμβάνεται ο δάσκαλος ή η τάση του παιδιού να επιλέγει τα μπροστινά θρανία, με την αιτιολογία, ότι όταν κάθεται πιο πίσω δεν μπορεί να δει τι είναι γραμμένο στον πίνακα.

Άλλο ύποπτο σημείο είναι όταν το παιδί τρίβει συχνά τα μάτια του ή μισοκλείνει τα βλέφαρά του, δείγματα ότι τα μάτια του είναι κουρασμένα ή ότι προσπαθεί να δει καλύτερα. Όταν το παιδί έχει σημαντικό στραβισμό, αυτό είναι οφθαλμοφανές και οι γονείς του το φέρνουν στον οφθαλμίατρο. Μικρότερους στραβισμούς όμως ή λοιπές μη οφθαλμοφανείς διαταραχές μπορεί να τα υποψιαστούν οι γονείς αν το παιδί λαμβάνει περίεργες ή λοξές στάσεις/κλίσεις είτε του κεφαλιού είτε του σώματος, όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση.

Σύμπτωμα που πρέπει να λαμβάνεται από τους γονείς πάντοτε σοβαρά υπόψιν είναι ο πονοκέφαλος. Συχνοί πονοκέφαλοι, που ιδίως εμφανίζονται ή επιδεινώνονται στο πέρασμα της μέρας ή μετά από δραστηριότητες που κουράζουν τα μάτια (πχ διάβασμα, σχολικές ασκήσεις κτλ.), πρέπει να είναι λόγος επίσκεψης στον οφθαλμίατρο, διότι συχνά η συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως μπορεί να χαλαρώσει τους μύες των ματιών και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου.

Ένα τελευταίο σημείο, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η λεγόμενη λευκοκορία, αν δηλαδή σε κάποια φωτογραφία του παιδιού το ένα από τα δύο μάτια αντί για πορτοκαλοκόκκινο χρωματισμό της κόρης (λόγω του χρώματος του αμφιβληστροειδούς) έχει λευκό χρώμα. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάποια ασυμπτωματική αλλά σοβαρή παθολογία υποκρύπτεται και απαιτεί άμεση διευκρίνιση στον οφθαλμίατρο. https://www.drkaiafas.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα