Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από τους υπολογιστές

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Καραμήτσος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc, PhD, FEBO, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., Εξειδίκευση στη Χειρουργική Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς Royal Victoria Infirmary UK

Ο μέσος όρος έκθεσης στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά την εργασία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η έκθεση αυτή υπολογίζεται στις 1.700 ώρες ετησίως για υπαλλήλους γραφείου, και αναμένεται ακόμα πιο αυξημένη λόγω της τηλεργασίας που έχει επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας.
Κατά την χρήση του υπολογιστή, ο χρήστης εστιάζει τα μάτια του στην οθόνη (πολλές φορές σε μη ιδανική απόσταση ή γωνία) και τείνει να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του λιγότερο (κατά 1/3 έως 1/2). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση των ματιών, την ανάπτυξη ξηροφθαλμίας και άλλων οφθαλμολογικών συμπτωμάτων.

Για την προστασία των ματιών σας δημιουργήστε ένα βελτιωμένο περιβάλλον εργασίας:

  • Διατηρήστε μια ασφαλή απόσταση. Τα μάτια κουράζονται περισσότερο όταν η οθόνη είναι τοποθετημένη σε κοντινή απόσταση. Τοποθετήστε την οθόνη τουλάχιστον 60 εκατοστά μακριά από το κεφάλι σας, σε μια θέση όπου τα μάτια να κοιτάζουν ελαφρώς προς τα κάτω (η γωνία θέασης να μην ξεπερνά τις 35 μοίρες). Η οθόνη θα πρέπει να είναι τοποθετημένη κάθετα και μπροστά στο πρόσωπό σας χωρίς περιστροφή.
  • Μειώστε το θάμβος της οθόνης. Χρησιμοποιήστε οθόνες με ειδικά anti-glare φίλτρα που μειώνουν τις ανακλάσεις του φωτός. Εάν χρησιμοποιείτε γυαλιά όρασης, θα πρέπει και αυτά να διαθέτουν κατάλληλη επίστρωση για την ελαχιστοποίηση των ανακλάσεων.
  • Ρυθμίστε το φωτισμό του δωματίου. Εάν η οθόνη είναι κατά πολύ φωτεινότερη από το φως του περιβάλλοντα χώρου, αυτό προκαλεί κόπωση στα μάτια σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα και το μέγεθος των χαρακτήρων της οθόνης, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.
  • Κάντε ένα διάλειμμα: Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας και ακολουθήστε τον κανόνα “20-6-20”. Κάθε 20 λεπτά κάντε ένα διάλειμμα και κοιτάξτε ένα αντικείμενο 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει τα μάτια σας να χαλαρώσουν.
  • Διατηρήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) με ενυδατική δράση, για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Σημαντική παράμετρος είναι και ο έλεγχος του επιπέδου της υγρασίας του δωματίου στο οποίο εργάζεστε, καθώς ο κεντρικός εξαερισμός του δωματίου και οι πηγές θερμότητας μπορεί να τη μειώσουν και να σας προκαλέσουν ξηροφθαλμία.
  • Περιορίστε τη χρήση συσκευών με οθόνη πριν τον ύπνο: Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό και τον κύκλο του ύπνου σας. Συστήνεται η χρήση ρυθμίσεων νυκτός και η αποφυγή χρήσης τους δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Η κόπωση των ματιών είναι μια ενοχλητική κατάσταση, η οποία όμως υποχωρεί με την ξεκούραση και την αλλαγή των συνθηκών εργασίας. Ασθενείς με συμπτώματα που επιμένουν (κόκκινα μάτια, ξηροφθαλμία, πόνο στα μάτια) θα πρέπει να επισκεφτούν τον Οφθαλμίατρο καθώς μπορεί να υποκρύπτεται υποκείμενο οφθαλμολογικό πρόβλημα, όπως ανισορροπία των οφθαλμικών μυών ή διαθλαστικές ανωμαλίες. https://myeyeclinic.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Νόσος των Δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Σε ένα μεγάλο βαθμό, το αίτιο εμφάνισης της "νόσου των δοκιμαστηρίων" δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Γιατί η εξάπλωση του μύκητα Candida auris προκαλεί ανησυχία;

Είναι ένας μύκητας δυνητικά θανατηφόρος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδίως αν αντιμετωπίζουν πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

Διπολική Διαταραχή: από την μανία στην κατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την εναλλαγή επεισοδίων μανίας, υπομανίας, κατάθλιψης ή και μεικτά επεισόδια.