Organmeetings: Ο πρώτος πλήρης οδηγός για την Δωρεά και Mεταμόσχευση Oργάνων

Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Αυτές είναι μόνο λίγες από τις πολλές και σημαντικές ερωτήσεις που θέτει ο πολίτης σχετικά με τη δωρεά οργάνων.

Το Ίδρυμα Ωνάση, με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δημιούργησε τον πρώτο πλήρη οδηγό στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, με σκοπό να λύσουν κάθε απορία, να δώσουν απαντήσεις, να συμβάλουν στη σωστή πληροφόρηση των πολιτών και να καταρρίψουν μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους

Κάθε μία ώρα 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συγγενής μας, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, εμείς οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας, αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γνωρίζουμε άραγε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες για καθέναν από εμάς να χρειαστεί στη ζωή του να λάβει κάποιο όργανο λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας παρά να προσφέρει;

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις των Organmeetings

Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο επιδιώκει να ξεκινήσει μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια για φορείς, συλλόγους με κοινωνική προσφορά, δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης, αλλά και εταιρείες/επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιθυμούσαν τη σύνδεση της CSR πολιτικής τους με την ενημέρωση γύρω από τη Δωρεά Οργάνων. Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, και ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2023.

Αν εκπροσωπείτε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής και να συμμετάσχετε στη διαδικτυακή παρουσίαση την ημερομηνία που επιθυμείτε. Οι συμμετέχοντες στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

Βασικές ερωτήσεις για τα Organmeetings

-Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο.

-Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα του κάθε φορέα, εταιρείας κ.λπ.;

Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κ.λπ. να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

-Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για δεύτερη φορά, με νέο αριθμό εργαζομένων/μελών;

Φυσικά, με τον όρο να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συμμετοχή στο σεμινάριο.

-Σε ποιες είναι οι ημερομηνίες θα πραγματοποιηθούν τα διαδικτυακά σεμινάρια για το 2023;

Οι ημερομηνίες των διαδικτυακών σεμιναρίων για το 2023 είναι 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου 2023. Όλες οι διαδικτυακές συναντήσεις θα ξεκινούν στις 15:00 και θα έχουν διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της πρώτης φάσης του προγράμματος

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τον οδηγό εδώ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.