spot_imgspot_img

Οργασμικός τοκετός, μια πρωτόγνωρη εμπειρία μητρότητας

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «Οργασμικός Τοκετός»; Ίσως μας παραπέμπει σε κάτι σεξουαλικό, στη πραγματικότητα όμως δεν έχει να κάνει με αυτό, αλλά με ένα κομμάτι απόλυτης αγάπης και τρυφερότητας που υπόκειται στα πλαίσια ενός όχι απλά φυσιολογικού αλλά φυσικού τοκετού.

 

Γράφει η Σύλβια Λέσκου, Μαία,

Δασκάλα Yoga & Pilates  Εγκυμοσύνης,

Ιδρύτρια του Κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας

https://birthland.gr/

 

Η γυναίκα την ιερή ώρα του τοκετού θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον  γαλήνης, εσωτερικής ηρεμίας, ασφάλειας και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που αγαπά και εμπιστεύεται. Πρέπει να ξέρει ότι εκείνη χειρίζεται το σώμα της και τον τοκετό της, καθώς επίσης να έχει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να γεννήσει χωρίς ιατρικές παραβάσεις, μιας και ο τοκετός αποτελεί μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού της γυναίκας.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν προκειμένου να βιώσει μια γυναίκα αυτό το συναίσθημα θα πρέπει να μην έχει υποστεί κανενός είδους αναλγησία και να έχει έναν απόλυτα φυσικό τοκετό.

Ο πόνος που προκύπτει από τις συστολές της μήτρας θα είναι παρόν, όμως η γυναίκα θα είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει με τη σωστή διαχείριση της αναπνοής, την κίνηση, το μασάζ και τη χρήση του νερού.

Ο συνδυασμός όλων όσων προαναφέραμε βοηθάει στην επίτευξη του λεγόμενου

«οργασμικού τοκετού» («orgasmic childbirth»). Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι πως κατά τη διέλευση του εμβρύου από τον πυελογεννητικό σωλήνα υπάρχει μια παρατεταμένη διέγερση του κόλπου και της κλειτορίδας και αυτή η διέγερση έχει ως αποτέλεσμα να εκκρίνονται κάποιες ορμόνες όπως η ενδορφίνη και η ωκυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στον τοκετό

πολλαπλασιάζονται επί 10! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος και να αυξάνεται η αίσθηση της ευχαρίστησης.

Μια μελέτη που έγινε το 2013 στην Αμερική δείχνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διέγερσης είναι τόσο έντονο το συναίσθημα και οι ορμόνες που κατακλύζουν το σώμα της γυναίκας με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τους νευρώνες που μεταδίδουν πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Δυστυχώς ο οργασμικός τοκετός δεν είναι κάτι που μπορούν να βιώσουν όλες οι γυναίκες ακόμα και εάν γεννήσουν φυσικά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ανατομία μας. Σε ορισμένες γυναίκες η ανατομία τους, τους επιτρέπει να νιώθουν μια υπέρτατη ευχαρίστηση τη στιγμή του τοκετού. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι οι γυναίκες είμαστε πολύ πιο δυνατές από όσο νομίζουμε. Πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε αυτή τη δύναμη μέσα μας. Η γέννα και ο τοκετός είναι ένα θεϊκό και υπέρτατο γεγονός που εξαγνίζει τα πάντα και δεν πρέπει να το φοβόμαστε αλλά να το απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα...

Διαβήτης: ευεργετική η βόλτα μετά το φαγητό

Μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό είναι αρκετή για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και το ενδεχόμενο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σίδηρος: το πολύτιμο μέταλλο που δεν πρέπει να σας λείψει

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε σε ποιες τροφές θα τον βρείτε και πώς δεν θα παρουσιάσετε ανεπάρκεια σιδήρου