Οι ορμόνες της ευτυχίας και πως θα τις ενισχύσετε

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από διαφορετικούς αδένες σε όλο το σώμα σας…

Οι ορμόνες «ταξιδεύουν» μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενεργώντας ως αγγελιοφόροι και παίζοντας ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Μία από αυτές τις σημαντικές λειτουργίες είναι η συμβολή τους στη ρύθμιση της διάθεσής σας. Ορισμένες ορμόνες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην προώθηση θετικών συναισθημάτων, όπως αυτής της ευχαρίστησης και της ευφορίας. Αυτές οι «ορμόνες της ευτυχίας» είναι οι εξής:

Ντοπαμίνη: Γνωστή ως η ορμόνη της «καλής διάθεσης», η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αποτελεί σημαντικό μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου σας. Συνδέεται με ευχάριστες αισθήσεις, με τη μάθηση, τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες.

Σεροτονίνη: Αυτή η ορμόνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής σας καθώς και στον ύπνο, την όρεξη, την πέψη, την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη σας.

Οξυτοκίνη: Συχνά αποκαλούμενη ως η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη είναι απαραίτητη για τον τοκετό, το θηλασμό και τον ισχυρό δεσμό γονέα-παιδιού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση του αισθήματος της εμπιστοσύνης, της ενσυναίσθησης και του δεσμού στις σχέσεις. Τα επίπεδα της γενικά αυξάνονται με τη σωματική στοργή.

Ενδορφίνες: Αυτές οι ορμόνες είναι το φυσικό αναλγητικό του σώματός σας, το οποίο παράγει ως απόκριση στο άγχος ή τη δυσφορία. Τα επίπεδα της μπορεί επίσης να αυξηθούν όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που παράγουν ανταμοιβή, όπως το φαγητό, η άσκηση ή το σεξ.

Πώς θα τις ενισχύσετε τρώγοντας

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην παραγωγή περισσότερων από αυτά τα φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης μέσω της διατροφής.  Μαγειρέψτε (και απολαύστε) ένα αγαπημένο γεύμα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Η απόλαυση που αποκομίζετε τρώγοντας κάτι νόστιμο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης μαζί με ενδορφίνες. Το να μοιράζεστε το γεύμα με κάποιον που αγαπάτε και να ετοιμάζετε ένα  γεύμα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα των ορμονών, οπότε λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κατά τον προγραμματισμό των γευμάτων σας για να αποκομίσετε μια ορμονική ισορροπία:

  • Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ενδορφίνης
  • Γιαούρτι, φασόλια, αυγά, κρέατα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αμύγδαλα είναι μερικές μόνο από τις τροφές που συνδέονται με την απελευθέρωση ντοπαμίνης.
  • Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, όπως το τυρί, το κοτόπουλο, το ψάρι και το γάλα, έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το kimchi και το ξινολάχανο, μπορούν να επηρεάσουν την απελευθέρωση διαφόρων ορμονών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Μαθήματα Τσι Γκονγκ για ογκολογικούς ασθενείς από την ομάδα «Μαζί»

Η ήπια άσκηση, όπως αυτή του Τσι Γκονγκ, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους, και για αυτό το λόγο συστήνεται από τους ειδικούς.

«Γινόμαστε Όλοι Συνθέτες»: Καινοτόμο Μουσικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης ΑμεΑ

Το «Γινόμαστε Όλοι Συνθέτες» είναι ένα δωρεάν ομαδικό Μουσικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης ΑμεΑ, το οποίο διοργανώνεται από την Music & Art 4 all. 

Άμεση ανάγκη για τη σίτιση μαθητών στη Θεσσαλία με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκκληση για την άμεση προσφορά τροφίμων στους μαθητές της Θεσσαλίας μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, απευθύνει το Ινστιτούτο Prolepsis.