Όταν καμιά φορά σας πιάνει ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας στο πόδι, είναι ανυπόφορος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να τον αποφύγετε.

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα είναι μια φλεγμονώδης αρθρίτιδα που προκαλείται από την υπερπαραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή το σώμα σας παράγει μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέος, είτε επειδή δεν μπορούν να το αποβάλλουν τα νεφρά.

Όταν το ουρικό οξύ διαλύεται, μικροσκοπικά, αιχμηρά κρυσταλλάκια δημιουργούνται σχεδόν σε κάθε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένου και του αστραγάλου, του ποδιού ή του χεριού, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι πόνοι εμφανίζονται συνήθως το βράδυ χωρίς καμία προειδοποίηση, και μπορούν να γίνουν τόσο έντονοι που να μην μπορείτε να το κουνήσετε για ώρες.

Κάποιες τροφές παίζουν ρόλο στην αύξηση του ουρικού οξέος, άρα καλό είναι να τις αποφεύγετε:

Κάποια είδη κρεάτων και θαλασσινών

Δεν είναι όλα τα κρέατα και τα ψάρια απαγορευτικά σε ασθενείς που έχουν υψηλό ουρικό οξύ. Απλώς κάποια από αυτά εντείνουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Οι γιατροί προτείνουν οι πάσχοντες από ουρικό οξύ, να αποφεύγουν τα κόκκινα κρέατα όπως το αρνί, το μοσχάρι και το χοιρινό. Όσον αφορά τα θαλασσινά, περισσότερο επικίνδυνα είναι η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, η αντζούγια, η σαρδέλα, η ρέγγα, το χτένι και τα μύδια.

Ο αστακός, τα οστρακοειδή, τα καβούρια και οι γαρίδες είναι επίσης πλούσια σε πουρίνη, άλλα όχι τόσο ώστε να σας προκαλέσουν πρόβλημα αν τα καταναλώσετε κάποιες φορές.

Ζαχαρώδη αναψυκτικά

Μαζί με τα κρεατικά και τα θαλασσινά, τα αναψυκτικά είναι ένας εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας στα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Η υψηλή φρουκτόζη, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλες ουσίες προκαλούν την αύξηση της παραγωγής ουρικού οξέος γιατί μεταβολίζονται με διαφορετικό τρόπο από τη γλυκόζη. Σε μόλις λίγα λεπτά αφού πιείτε ένα αναψυκτικό με ζάχαρη, το ουρικό οξύ θα εκτοξευθεί και ο πόνος θα είναι πιο επώδυνος. Αντί για αναψυκτικά, πιείτε νερό.

Αλκοόλ

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ασθενής με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Το αλκοόλ είναι ο χειρότερος σύμμαχός του, και η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει πολύ επίπονα βράδια, καθώς η αιθανόλη που περιέχεται στο αλκοόλ, αυξάνει το ουρικό οξύ. Το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, σε ποσότητες μόλις των δύο ποτηριών, αυξάνουν κατά 40% τον κίνδυνο να ερεθίσουν την ουρική αρθρίτιδα. Η μπύρα θεωρείται το χειρότερο είδος αλκοολούχου ποτού που μπορείτε να καταναλώσετε, καθώς είναι πολύ πλούσια σε πουρίνη.

Σούπες, ζωμοί και σάλτσες

Σούπες με βάση το κρέας, ζωμοί και σάλτσες κάθονται πιο «βαριά» σε ανθρώπους με ουρικό οξύ που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο και πουρίνες. Αν αφαιρέσετε όμως το κρέας από αυτές, τότε δεν είναι απαγορευτικό να απολαύσετε μία ωραία ζεστή σούπα ή ζωμό λαχανικών. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα λαχανικά είναι σημαντικά και για την προστασία απ’ τις φλεγμονές. Προτιμήστε επίσης να φτιάχνετε σάλτσες από μανιτάρια που είναι αφενός νόστιμες και αφετέρου πιο υγιεινές.

Γιατί κάποια λαχανικά πλούσια σε πουρίνη είναι ασφαλή για κατανάλωση σε κάποιον που έχει ουρική αρθρίτιδα;

Τα μανιτάρια και κάποια άλλα λαχανικά όπως το σπανάκι και το σπαράγγι, παλιά θεωρούνταν εντελώς απαγορευτικά για ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα. Τα λαχανικά όμως δεν έχουν την ίδια ποσότητα και δεν επηρεάζουν με τον ίδιο βαθμό τα επίπεδα του ουρικού σας οξέος, όσο το κρέας. Στην πραγματικότητα, οι φυτικές τροφές δεν έχουν παρατηρηθεί ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ, όπως κάνουν οι ζωικές τροφές.