Ουρικό οξύ: πώς θα το μειώσετε με φυσικούς τρόπους

Τι σημαίνουν τα αυξημένα επίπεδα του στον οργανισμό και πώς μπορείτε να το ρίξετε; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Το ουρικό οξύ και οι επιπτώσεις του

Ο οργανισμός μας παράγει ουρικό οξύ κατά τον μεταβολισμό ουσιών που ονομάζονται πουρίνες και βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και το αλκοόλ. Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ποδάγρα, μια μορφή αρθρίτιδας στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και άλλα προβλήματα υγείας. Τα υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα.Το ουρικό οξύ πιθανότατα συμβάλλει στην πρόκληση φλεγμονής και αναχαιτίζει τη δράση της καλής χοληστερίνης να απομακρύνει τα λιπίδια από το τοίχωμα των αρτηριών. Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι μεταξύ 3,7 και 7 mg/dl.

Πώς θα το μειώσετε

Εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές, τότε ο δρόμος για την μείωση τους συνίσταται στην αποφυγή των ξηρών καρπών, των θαλασσινών, καθώς και των ζωικών πρωτεϊνών, και κυρίως αυτών που προέρχονται από μικρά ζώα, π.χ., κουνέλι. Οι επόμενες τιμές που θα αξιολογήσει ένας γιατρός για να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας μας είναι αυτές που προκύπτουν από τη γενική αίματος. Βοηθάει ακόμη η σταδιακή μείωση σωματικού βάρους σε υπέρβαρους, λήψη αρκετών υγρών , αποφυγή αλκοόλ και μία δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λίπη.

Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά, αυγά, καφέ, τσάι, αναψυκτικά, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Σε μικρές ποσότητες μπορείτε να καταναλώνετε κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι. Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αποφεύγουν τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν αρθριτικά πιο σπάνια και σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με όσους καταναλώνουν ποσότητες αυτών των τροφίμων. Οι τροφές που δεν είναι επιθυμητές είναι ο αρακάς, το σπανάκι, σπαράγγια, μανιτάρια και ντομάτες. Επίσης, τα εντόσθια και σάλτσες κρέατος, κυνήγι, θαλασσινά, σαρδέλες, σκουμπρί, αντσούγιες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.