Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία…

-Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS) για να προωθήσει την γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων στην υγεία της γυναίκας και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

-Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο). Για να τεθεί η «διάγνωσή» της πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες αμηνόρροιας, δηλαδή απουσίας περιόδου.

-Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 49ου και 52 έτους της ηλικίας και είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, εκτός αν προκύψει ως αποτέλεσμα πρώιμης ανεπάρκειας των ωοθηκών, υστερεκτομής, ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

-Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν περίπου 4 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στις 10 γυναίκες θα βιώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για περίπου 12 χρόνια.

– Η εμμηνόπαυση θεωρείται πρόωρη όταν εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 100 γυναίκες.

-Τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και ξηρότητα στον κόλπο.

– Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 28% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης.

-Σύμφωνα με έρευνες, το 17% – 45% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών θεωρούν τη σεξουαλική επαφή επώδυνη, ενώ προβλήματα στον οργασμό είναι πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 45 ετών.

-Η σωστή διατροφή, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η μείωση του αλκοόλ, η αξιόπιστη ενημέρωση και συζήτηση με τον ιατρό μας είναι απαραίτητα για ελαχιστοποιήσουμε τα συμπτώματα και τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.