Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Ο τραυλισμός είναι μία σύνθετη διαταραχή στη ροή της ομιλίας κατά την οποία το πρόσωπο που τραυλίζει δυσκολεύεται να εκφραστεί λόγω ακούσιων επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή και στη μέση της λέξης. Συχνά την προσπάθεια για ομιλία μπορεί να συνοδεύουν αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και κινήσεις του σώματος.

-Σύμφωνα με έρευνες, αν και η αιτιολογία του τραυλισμού δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, υπάρχουν ωστόσο ισχυρά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι προκύπτει από συνδυασμό οργανικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες, οι αναπτυξιακοί παράγοντες, οι γλωσσικοί παράγοντες, οι νευρολογικοί παράγοντες, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

-Εκτός από τις λεκτικές δυσκολίες, το πρόσωπο που τραυλίζει αντιμετωπίζει και συναισθηματικές δυσκολίες που επηρεάζουν την κοινωνική του ζωή όπως άγχος, φόβος, ντροπή, χαμηλή αυτοπεποίθηση, θυμός, απομόνωση από το περιβάλλον του.

-Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από τραυλισμό ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια παγκοσμίως.

– Τα πρώτα συμπτώματα τραυλισμού εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 2 – 2,5 χρόνων, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνιο παιδιά να ξεκινούν να τραυλίζουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

– Σε όλα σχεδόν τα παιδιά που ξεκινούν να τραυλίζουν έχει προηγηθεί μια περίοδος ομιλίας χωρίς τραυλισμό και η έναρξη του τραυλισμού μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή.

-1 στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει συμπτώματα τραυλισμού και 1 στα 100 θα συνεχίσει να τραυλίζει στη σχολική ηλικία και στην ενήλικη ζωή του.

-Ο τραυλισμός εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής και μορφωτικού επιπέδου.

– Ο τραυλισμός είναι 3 φορές πιο συχνός σε οικογένειες που υπάρχει ιστορικό τραυλισμού.

-Οι δυσκολίες στην επικοινωνία που προκαλεί ο τραυλισμός αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους μειωμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής,

-Αν ο τραυλισμός δεν ξεπεραστεί στην νηπιακή ηλικία μπορεί να εδραιωθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή θα βοηθήσει στην βελτίωση και στον έλεγχο της ομιλίας του προσώπου.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.