Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Ο τραυλισμός είναι μία σύνθετη διαταραχή στη ροή της ομιλίας κατά την οποία το πρόσωπο που τραυλίζει δυσκολεύεται να εκφραστεί λόγω ακούσιων επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή και στη μέση της λέξης. Συχνά την προσπάθεια για ομιλία μπορεί να συνοδεύουν αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και κινήσεις του σώματος.

-Σύμφωνα με έρευνες, αν και η αιτιολογία του τραυλισμού δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, υπάρχουν ωστόσο ισχυρά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι προκύπτει από συνδυασμό οργανικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες, οι αναπτυξιακοί παράγοντες, οι γλωσσικοί παράγοντες, οι νευρολογικοί παράγοντες, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

-Εκτός από τις λεκτικές δυσκολίες, το πρόσωπο που τραυλίζει αντιμετωπίζει και συναισθηματικές δυσκολίες που επηρεάζουν την κοινωνική του ζωή όπως άγχος, φόβος, ντροπή, χαμηλή αυτοπεποίθηση, θυμός, απομόνωση από το περιβάλλον του.

-Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από τραυλισμό ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια παγκοσμίως.

– Τα πρώτα συμπτώματα τραυλισμού εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 2 – 2,5 χρόνων, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνιο παιδιά να ξεκινούν να τραυλίζουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

– Σε όλα σχεδόν τα παιδιά που ξεκινούν να τραυλίζουν έχει προηγηθεί μια περίοδος ομιλίας χωρίς τραυλισμό και η έναρξη του τραυλισμού μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή.

-1 στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει συμπτώματα τραυλισμού και 1 στα 100 θα συνεχίσει να τραυλίζει στη σχολική ηλικία και στην ενήλικη ζωή του.

-Ο τραυλισμός εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής και μορφωτικού επιπέδου.

– Ο τραυλισμός είναι 3 φορές πιο συχνός σε οικογένειες που υπάρχει ιστορικό τραυλισμού.

-Οι δυσκολίες στην επικοινωνία που προκαλεί ο τραυλισμός αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους μειωμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής,

-Αν ο τραυλισμός δεν ξεπεραστεί στην νηπιακή ηλικία μπορεί να εδραιωθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή θα βοηθήσει στην βελτίωση και στον έλεγχο της ομιλίας του προσώπου.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Άγχος ή Δύσπνοια;

Πολλές φορές δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν η δυσκολία που έχουμε στην αναπνοή μας οφείλεται σε άγχος, ή σε παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πραγματική δύσπνοια.

Ποια ομάδα αίματος αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο Covid λοίμωξης ;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα νέας πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης SARS-CoV-2.

Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία