Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς΄Ενωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Στόχος της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως και η ενημέρωση τους για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

– Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας μετά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

– Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία.

– Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο.

–  Το 2020 διαγνώστηκαν περισσότερα από 19  εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς και καταγράφηκαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια θάνατοι.

– Σύμφωνα με μελέτη της  Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου μέχρι το 2040 προβλέπεται ότι θα διαγνωστούν περισσότερα από 28,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου.

– Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γερμανία (7,40 ανά 1.000 κατοίκους), η Ουγγαρία (7,27 ανά 1.000 κατοίκους) και η Δανία (7,09 ανά 1.000 κατοίκους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας των 28 χωρών της Ε.Ε, με 6,05 νεοδιαγνωσθέντες καρκινοπαθείς ανά χίλιους κατοίκους.

– Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

– Στη χώρα μας σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στην Ελλάδα κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000.

-Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους άντρες και ακολουθούν ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες η πιο συχνή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου με σταθερά αυξητικές τάσεις.

– Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κυρίως στις χώρες όπου έως τώρα τα ποσοστά της νόσου ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

– Στα παιδιά ο καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος. Εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου 1 στα 600 παδιά και τα πιο συχνά νεοπλάσματα είναι του εγκεφάλου, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)  και οι λευχαιμίες.

– Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου εντοπίζεται κατά τη διαδικασία  προληπτικού ελέγχου (check up). Αντίθετα, περίπου το 50% των καρκίνων διαγιγνώσκονται κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος.

– Η πανδημία του κορονοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη του καρκίνου. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 1 στους 5 καρκινοπαθείς δεν υποβλήθηκε έγκαιρα στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

– Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η παραμέληση του προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, οδήγησε σε μείωση της έγκαιρης διάγνωσης νέων κρουσμάτων καρκίνου περίπου κατά το 40% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (2019).

– Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η τεχνολογία mRNA πίσω από ορισμένα από τα εμβόλια για τον κορονοϊό μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε μελλοντικά φάρμακα κατά του καρκίνου.

– Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 40 – 50 % των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Τα βασικότερα μέτρα πρόληψης πρέπει να εστιάζουν στην αποφυγή και τη διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, στην μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στον εμβολιασμός έναντι ιών όπως της ηπατίτιδας B και C και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

– Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές και η καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και έχουν επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».