–Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μαστίζουν τις τελευταίες δεκαετίες τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
– Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
– Εκτιμάται ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο την ζωή από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
– Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
-1 στους 10 άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
– Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
– Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά στους νέους ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία.
-Κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
– Σύμφωνα με έρευνες, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Η ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο για την καρδιαγγειακή νόσο.