Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτοτραυματισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτοτραυματισμό ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτοτραυματισμό.

– Η έννοια του αυτοτραυματισμού, αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV) και αφορά στην εκούσια πρόκληση τραύματος στο σώμα, χωρίς τις περισσότερες φορές όμως να υπάρχει αυτοκτονική πρόθεση.

– Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία βασικό χαρακτηριστικό της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς είναι ότι το άτομο φέρει πολλαπλά, επίπονα τραύματα στην επιφάνεια του σώματός του. Κατά τη διάρκεια της πράξης, τα άτομα αναφέρουν άμεση αίσθηση ανακούφισης.

– Οι πιο κοινές μέθοδοι του αυτοτραυματισμού είναι η κοπή δέρματος, που αντιπροσωπεύει το 70-90% των αυτοτραυματισμών, το χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο αντιπροσωπεύει το 21–44% των περιπτώσεων και η καύση, που αντιπροσωπεύει 15–35% των αυτοτραυματισμών. Άλλες λιγότερο συχνές μέθοδοι αυτοτραυματισμού είναι το τράβηγμα των μαλλιών, το ξύσιμο του δέρματος, η παρέμβαση σε επούλωση πληγών, το χτύπημα του σώματος με γροθιές ή αντικείμενα, η σκόπιμη έκθεση σε λοίμωξη ή τοξίνη, η κατανάλωση επιβλαβών υγρών,  επιβλαβών ουσιών ή υψηλών δόσεων μιας ουσίας.

– Η αυτοτραυματιστική συμπεριφορά, με ή χωρίς αυτοκτονική πρόθεση, ξεκινά συνήθως στα πρώτα χρόνια της εφηβείας (9-15 ετών), είναι συνήθης σε εφήβους και νέους ενήλικες, ενώ μπορεί να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

– Σε μελέτες ψυχολογικών αυτοψιών έχει βρεθεί ότι ένα ποσοστό των αυτοχείρων, που αγγίζει το 18%,  είχε ιστορικό αυτοτραυματισμού.

– Περίπου 2 στους 10 εφήβους αυτοτραυματίζονται  και 27% των εφήβων έχουν σκέψεις αυτοτραυματισμού.

-Από τους εφήβους που αυτοτραυματίζονται λιγότεροι από 1 στους 5 αναζητούν βοήθεια από οικείο πρόσωπο ή ειδικό.

– Τα κορίτσια είναι περισσότερο επιρρεπή σε σκέψεις και πράξεις αυτοτραυματισμού.

– Ο αριθμός των ατόμων που αυτοτραυματίζονται είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά τα άτομα που πραγματοποιούν απόπειρες αυτοκτονίας ή που αυτοκτονούν.

-Οι λόγοι που προκαλούν την αυτοτραυματική συμπεριφορά είναι άγνωστοι, αλλά σύμφωνα με έρευνες στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκοπός της συμπεριφοράς αυτής είναι να μειώσει αρνητικά συναισθήματα όπως η ένταση, το άγχος και η κακή διάθεση, ή/και να επιλύσει κάποια διαπροσωπική δυσκολία.

– Οι ανασφαλείς σχέσεις με τους συνομηλίκους και ο εκφοβισμός αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης συμπεριφορών αυτοτραυματισμού σε αγόρια και κορίτσια.

– Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά δεδομένα για τους αυτοτραυματισμούς, όπως συμβαίνει με τις απόπειρες αυτοκτονίας.

– Ο εντοπισμός και η έγκαιρη παρέμβαση των ατόμων που αυτοτραυματίζονται, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης  ψυχικών διαταραχών και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών κατά την ενήλικη ζωή.

-Αν έχετε παρατηρήσει σε κάποιον οικείο σας ανεξήγητες ουλές ή σημάδια, κοψίματα, μώλωπες, εγκαύματα, ανάρμοστη ενδυμασία  για την εποχή, π.χ. μακριά μανίκια το καλοκαίρι, μεγάλες περιόδους που το παιδί απομονώνεται ή αν είσαι παιδί, έφηβος, ή ενήλικος που σκέφτεσαι να βλάψεις τον εαυτό σου, ή αυτοτραυματίζεσαι αναζητήστε βοήθεια στο 1018, την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία του Οργανισμού ΚΛΙΜΑΚΑ ή στείλτε e-mail στο help@suicide-help.gr .

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου ανακοινώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Διαβατών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, θα διεξάγει ΔΩΡΕΑΝ Τεστ Παπανικολάου

Η εργασία στο σεξ είναι εργασία

Η Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου με αφορμή τη διαμαρτυρία και κατάληψη που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη μέρα το 1975 στην Εκκλησία του Saint-Nizier στη Lyon της Γαλλίας από 100 περίπου άτομα που εργάζονταν στο σεξ. Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούσαν στην αποποινικοποίηση και στην παύση της εκμετάλλευσης της εργασίας τους.