Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

-Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Μάχη για τη μείωση της μόλυνσης από τα Πλαστικά», με σύνθημα #BeatPlasticPollution.

-Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν.

-Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, τα πλαστικά  και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

-Πάνω από το 90% των ανθρώπων στη Γη αναπνέουν μολυσμένο αέρα λόγω καύσης ορυκτών καυσίμων.

-Στην Ευρώπη οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-20% του συνολικού αριθμού των θανάτων.

-Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι νεοπλασίες, οι αναπαραγωγικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές συνιστούν τα κυριότερα νοσήματα που σχετίζονται με έκθεση σε ανθυγιεινές περιβαλλοντικές συνθήκες.

-Σύμφωνα με έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19.

-Σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

-Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 800 ανθρώπους την ώρα ή 13 το λεπτό, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από τον ετήσιο αριθμό των θυμάτων της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS μαζί.

-Το 90% των παιδιών σε όλον τον κόσμο ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

-Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ευθύνεται για το 26% των θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια, το 24% των θανάτων από εγκεφαλικά, το 43% από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 29% από καρκίνο των πνευμόνων.

-Στα παιδιά, η ρύπανση της ατμόσφαιρας σχετίζεται, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, με την γέννηση λιποβαρών βρεφών, άσθμα, παιδικούς καρκίνους, παχυσαρκία, ανεπαρκή ανάπτυξη των πνευμόνων και αυτισμό.

-Η καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας συμβάλλει κατά κύριο λόγο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ είναι και η κύρια πηγή των εκπομπών άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

-Σχεδόν το 25% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ύλη των μικρών σωματιδίων στα αστικά κέντρα προκαλείται από την κίνηση στους δρόμους, το 20% από την καύση οικιακών καυσίμων και το 15% από την λειτουργία των βιομηχανιών, περιλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρισμού.

-Η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται επίσης αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, καθώς εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες – και γενικότερα κλιματικές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στην εμφάνιση νοσημάτων.

-Ο θόρυβος αναδύεται ως νέο ζήτημα για το περιβάλλον και την υγεία. Σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της ΕΕ σχετικά με την έκθεση στο θόρυβο, περίπου το 20 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού υποφέρει από επίπεδα θορύβου που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

-Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, περισσότεροι από 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στην Ελλάδα, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

-Η Ελλάδα εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική για την «Προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία». Ο έλεγχος των φυσικών πόρων, των αποβλήτων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κ.λπ., με στόχο την περιβαλλοντική υγεία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2021-2025 για την βελτίωση και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

-Η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε βασικούς τομείς, όπως ο αέρας, τα ύδατα και ο θόρυβος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά έναντι των νοσημάτων και να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία.

-Η διατήρηση των επιπέδων της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου – όπως έχουν δεσμευτεί με τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή του 2015 να πράξουν οι κυβερνήσεις – θα μπορούσε να σώζει περίπου ένα εκατομμύριο ζωές τον χρόνο έως το 2050 και μόνο μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.